Sabine Appelmans naar de derde ronde

KNOKKE -

Dat Sabine Appelmans nog heel erg populair is in het land mocht ze gisteren ondervinden na haar zege tegen Alexia Dechaume-Balleret. Na haar winst tegen de française werd ze bestormd door handtekeningjagers. «Erg blij,» glunderde Appelmans. «Ik heb onlangs in Cairo van Dechaume verloren. Toen kende de match een bijna identiek verloop. Gelukkig trok ik deze keer aan het langste eind.»

G.T.

BR>

Appelmans pakte de eerste set met 6-0, maar in de tweede probeerde Dechaume het spel van Sabine helemaal te ontregelen met hoge en dan weer heel korte ballen. Het gevolg was dat Sabine uit haar ritme werd gehaald en erg nerveus was. De 4-2 voorsprong moest ze prijs geven. Maar uiteindelijk won ze met 7-5.

Volgende opdracht is de Duitse Barbara Rittner, zesde reekshoofd. «En dat wordt erg moeilijk,» aldus Appelmans. «Ik heb er vaak tegen gespeeld, maar meer verloren dan gewonnen.»

Courtois

Laurence Courtois verzekerde zich gisteren ook een plaatsje in de tweede ronde. «Alles blijft mogelijk,» zei Carlos Rodriguez nadat de match tussen zijn poulain Justine Henin en Laurence Courtois dinsdagavond wegens een aanrollend onweer was afgebroken. Henin had heel veel fouten gemaakt en de eerste set met 6-4 verloren. In de tweede set stond ze met 3-0 in het krijt, toen ze uit haar lijden werd verlost. Op dat ogenblik was ze aan de opslag en dat deed Rodriguez zeggen: «Als ze dit spelletje wint, kan de match nog kantelen.»

Toen gisteren de partij werd hervat, scheen de coach gelijk te krijgen. Henin vond haar betere slag terug. Ze won zeven spelletjes op rij en Laurence Courtois, die daags voordien zo rustig had gedomineerd, scheen even de richting kwijt. De spanning bleef te snijden in die ultieme set. Tot 3-3 ging het gelijk op. Bij 5-4 geraakte Courtois dan aan een reeks matchballen, waarvan de vijfde de goede bleek.

«Het was geen goede zaak voor mij dat dinsdag de match was stopgezet. Ik kon vermoeden dat Rodriguez de tactiek van Henin ging aanpassen: meer risico in de slagen, agressiever spelen. En zo gebeurde het ook. Het werd dus nog heel moeilijk, maar ik ben blij dat de klip is omzeild.»

In de tweede ronde komt Courtois de Spaanse 'qualifier' Mariam Ramon (WTA 154) tegen. «Ik heb nog nooit tegen haar gespeeld, weet wel dat ze lastig is op gravel. Maar ze is nogal aan de trage kant. Ik krijg wel voldoende tijd om rond mijn backhand te draaien.»

Henin was wat aangeslagen. Na Roland Garros was dit - met uitzondering van het kleine ommetje op het nationaal kampioenschap - haar eigenlijk wederoptreden. Maar net als bij Kim Clijsters eerder deze week, bleek het vormpeil nog onvoldoende.

Uitslagen

Vrouwen enkel, eerste ronde: Laurence Courtois - Justine Henin 6-4, 3-6, 6-4

; Mariam Ramon (Spa) - Amélie Cocheteux (Fra) 6-2, 6-1; Silvija Tolaja (Kro/1) - Antonella Serra Zanetti (Ita) 6-3, 5-7, 6-2.

Vrouwen enkel, tweede ronde:

Barbara Rittner (Dui/6) - Joanette Kruger (ZAf) 6-3, 6-3; Denise Chladkova (Tsj) - Cristina Torrons-Valero (Spa/5) 7-6, 6-2;

Sabine Appelmans

- Alexia Dechaume (Fra/6) 6-0, 7-5; Marta Marrero (Spa) - Olga Barabanschikova (Rus/7) 5-7, 6-3, 6-4.

Dubbelspel, eerste ronde:

Evguenia Koulikovskaia/Sandra Nacuk (Rus/Joe) - Asa Carlsson/Seda Noorlander (Zwe/Ned) 1-6, 6-2, 6-3; Karina Habsudova/Barbara Rittner (Slv/Dui) - Petra Begerov/Serra Zanetti Barbara (Dui/Ita) 6-1, 7-6; Caroline Dhenin/Eva Melicharova (Fra/Tsj) - Alicia Ortuno/Cristina Torrens-Valero (Spa/4) 6-1, 6-3; Olga Barabanchikova/Emélie Loit (Rus/Fra) - Kirstin Freye/Andrea Vanc (Dui/Roe) 6-1, 6-2; Mariam Ramon/Gisella Riera (Spa) - Amélie Cocheteux/Nadejda Petrova (Fra/Rus) 6-2, 6-2.