Limburgers blijven steken op één goal

RC Genk

Roger COX

BR>3 -

Maribor

0

SCLESSIN -

Mirakels gebeuren niet op bestelling. Dat heeft Racing Genk gisteren aan den lijve ondervonden. Ondanks een bewonderenswaardige inzet slaagden de Limburgers er net niet in de zware averij, opgelopen in de heenmatch, weg te werken. Na een uur leek het Sloveense varkentje zo goed als gewassen. 3-0, luidde het toen. Tegen tien man notabene. Maar nummer vier bleef in een kolkend stadion in de pijplijn steken. Meteen het einde van de Europese illusies voor Racing. De Belgische landskampioen verlaat vroegtijdig door eigen falen het toneel.

Verrassingen genoeg bij de aftrap. Ondanks de schijnbaar desastreuze uitgangspositie waren toch nog circa 10.000 Limburgse fans naar Sclessin afgezakt. Aan vocale steun ontbrak het de

Koninklijke

uit Genk dus geenszins. Wat het

wonderbaarlijke

duo Patje en Zohra nog extra onderstreepte met een zoveelse gelegenheidsact.

Ook op het veld had Jos Heyligen een surprise in petto. Op de flanken opteerde hij immers voor het duo Hendrikx (rechts) en Rogerio (links). Overbuur Prasnikar zweerde, net als in de heenmatch, bij twee spitsen. Zij het dat hij Filipovic op de bank hield ten voordele van Simundza. Een aartsgevaarlijk heerschap, zo bleek al snel. Na een solo van Zidan pegelde de

nieuweling

de bal tegen de staander.

Een actie die symptomatisch was voor het eerste halfuur. Racing miste het vernuft om de technisch vaardige Slovenen ook maar één ogenblik echt in verlegenheid te brengen. Van de flanken kwam nauwelijks een bruikbare bal en centraal op het middenveld toonde Maribor zich een meester in de balrecuperatie. De toevoer naar de Genkse spitsen werd oordeelkundig afgesloten. Meer dan af en toe wat dreiging kwam er aan Limburgse kant dan ook niet uit. Simeunovic kende een vrij rustige aanloop.

Voor collega Brockhauser klonk het verhaal enigszins anders. Hij moest doorlopend op zijn qui-vive zijn voor de Sloveense tegenstoten en behoedde zijn weer onzekere defensie voor een achterstand, toen hij Bozgo ver buiten het strafschopgebied een halt toeriep. Overigens ging aan deze fase een overtreding op Oulare vooraf. Maar een irritant leidende ref werkte de

thuisploeg

meer dan eens op de zenuwen. Zo toen hij kort voor de rust een handsbal van Karic in de

zestien

weigerde te zien.

Op dat ogenblik was de Genkse motor stilaan op toerental geraakt. En dat overwicht resulteerde in een aantal glasheldere kansen: vrije trap Strupar naast en schot Oulare over. Toen iedereen zowat de wanhoop nabij was, volgde echter toch die verhoopte openingsgoal. Vlak voor affluiten kopte Gudjonsson bij zijn tweede poging - eerste op de paal - raak.

Een opsteker. En Heyligen deed er nog een schepje bovenop. Van Geem eruit, Nsumbu erin, dat was het recept voor de tweede helft. Alle registers open dus. Maar dat liep bijna faliekant af. Balajic miste een kans zo hoog als een huis. Het vuurtje van de hoop bleef daardoor smeulen. En laaide op tot een voor Maribor versmachtend inferno, toen Gudjonsson op het uur met zijn tweede van de avond de score verdubbelde. Nummer drie volgde onmiddellijk. Invaller Horvath bracht zijn ploeg bij het tweede balcontact op een zucht van de wonderbaarlijke verrijzenis.

Maribor had het niet meer, ging conditioneel ten onder en verloor ook nog Karic met rood. De druk bleef nu op de ketel, Rogerio en Nsumbu hadden de goal van de kwalificatie aan de voet. Maar de verlossing bleef uit. De averij, opgelopen in de heenmatch, bleek te zwaar. Genk is Europees uitgeteld. En zag ook Olivieri nog uitgesloten worden wegens protest. Een bittere pil.

Scheidsrechter: Juan Ansuategui Roca (Spanje).

Toeschouwers: 10.000.

GENK: Brockhauser, Van Geem (46' Nsumbu), Olivieri, Kimoni, Hendrikx (62' Horvath), Hasi, Delbroek, Rogerio (77' Pereira), T. Gudjonsson, Strupar en Oulare.

MARIBOR: Simeunovic, Galic, Cipi, Sarkezi, Zidan, Balajic (65' Filipovic), Simundza (81' Pregelj), Djuranovic, Seslar (53' Vugmalic), Karic, Bozgo.

Doelpunten: 45' en 59' T. Gudjonsson 1-0 en 2-0, 62' Horvath 3-0.

Gele kaarten: Delbroek (fout), T. Gudjonsson (protest), Olivieri (fout), Hasi (protest), Karic (fout).

Rode kaarten: 72' Karic (2x geel, fout), 90' Olivieri (2x geel, protest).