Golden League Atletiek: Weer record voor Mourhit

MONACO -

De vierde meeting van de

Golden League

bracht leuk Belgisch nieuws, want Mohammed Mourhit brak zijn eigen Belgisch record op de 3000 meter. De vier pretendenten voor de jackpot van één miljoen dollar, Jones, Kipketer, Szabo en Barmasai, bleven in koers. Verder bood Monaco vijf beste jaarprestaties.

Ronny CEULEERS

BR>

In de 3000 meter bleek dat de organisatoren van de

Nacht van de Atletiek

gelijk hadden door niet op Daniel Komen te rekenen voor een recordpoging in de 2000 meter. De Keniaan kon bij de eindafrekening niet meespelen voor winst. Mourhit, die in de laatste ronde even moest afhaken uit de kopgroep, kon vooral dankzij de snelle eerste kilometer toch profiteren en hij klokte als achtste 7'32"65, ruim beter dan zijn Belgisch record van twee jaar geleden in Nice. Toen haalde hij 7'34"49. Na zijn Belgisch record op de 5000 meter eerder dit jaar in Rome, zijn tweede nationaal record.

Patrick Stevens had in de buitenbaan van de 200 meter eerst een valse start en werd bij de tweede start haast bijgebeend door Drummond in de baan naast zich. Stevens klampte aan, maar centraal op de baan dook Maurice Greene voor de eerste keer in zijn loopbaan onder de 20 seconden in 19"92 en hield met één honderdste Frankie Fredericks achter zich. Stevens werd zesde in 20"51.

Jonathan Nsenga kwam in de 110m horden wat loom uit de blokken en maakte dat nooit meer goed. Zijn 13"79 was een van zijn zwakste chrono's van het seizoen.

Internationaal gezien haalde deze meeting weer topniveau. De 20-jarige Zuid-Afrikaanse Hestrie Cloete-Storbeck pompte het vrouwenhoogspringen nieuw leven in. Zij wipte eerst over 2,02m en dan over 2,04m, de zesde sprong aller tijden en uiteraard de beste van het jaar. Ngeny faalde in zijn recordpoging op de 1500m, maar klokte met 3'29"80 een topchrono.

Marion Jones won de 200 meter routineus. Inger Miller mocht even dreigen, maar Jones deed wat moest: winnen. Bernard Barmasai gaf zijn vierde zege in de aanloop naar de jackpot van een miljoen dollar meer glans met een beste jaartijd op de 3000 m steeple: 7'58"99, de tweede keer dat hij onder 8 minuten bleef, de zesde chrono ooit. In een spannende 1500 meter kwam de 34-jarige Roemeense Violeta Beclea nog voorbij Anita Weyerman (21) en realiseerde met 4'01"49 de beste wereldprestatie. Haar tien jaar jongere landgenote Gabriele Szabo nam de 3000 meter even voorbij halfweg resoluut in handen en toonde dat ze het ook zo kon. De miljoentjes blijven wenken. Net als voor Wilson Kipketer. Die zag in de 800 meter even Kimutai tot aan zijn rechterschouder komen in de laatste bocht, maar de jonge belager geraakte niet verder. De Keniaanse Deen snelde weg en klokte met 1'42"57 de beste chrono van het jaar. De Australische aboriginal Cathy Freeman kroop naar de top van de jaarlijsten op de 400 meter in 49"76.