Omzet Telinfo klimt 38,5%

Het Leuvense tele- en datacommunicatiebedrijf Telinfo heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar uitstekend gepresteerd. De omzet steeg met 38,5% tot 5,9 miljard frank. Het bedrijfsresultaat was zelfs 52,6% hoger en kwam uit op 290 miljoen frank.

Jos Sterk

BR>

Het nettoresultaat bedroeg uiteindelijk 732 miljoen frank. Vorig jaar zelfde tijd was dat slechts 185 miljoen frank. Die sterke opstoot in de winst is mede te danken aan enkele gerealiseerde meerwaarden.

Het afbouwen van de belangen in Mobistar (tot 6,65%) en NetVision (tot 10%) bracht in totaal 486 miljoen frank in het laatje. Maar afgezien van de gerealiseerde meerwaarden presteerde Telinfo ook op alle andere terreinen goed tot zeer goed. Behoudens onverwachte gebeurtenissen blijft het streefdoel, een groei van de winst met 20 tot 25% op jaarbasis, makkelijk haalbaar.

Voorzitter John Cordier stond nog even stil bij het belang van 10% dat Telinfo in NetVision aanhoudt. Het Leuvense Inter- en Intranetbeveilingsbedrijf wordt als een bevoorrechte partner beschouwd, maar in complementaire activiteiten blijft Telinfo een eigen technologie op het vlak van beveiliging ontwikkelen. Volgens Cordier is Telinfo aan zijn klanten verplicht om op verschillende niveaus beveiliging aan te bieden.

Matisse

Traditioneel kon Telinfo opnieuw met een nieuwe overname uitpakken. Ditmaal ging het om een Italiaans bedrijf dat luistert naar de naam Matisse. Met deze overname hijst Telinfo zich ook op de Italiaanse markt in de topdrie van netwerkintegratoren. Het bedrag dat met de overname is gemoeid, werd niet bekendgemaakt.

Telinfo beschikt over een goed gevulde oorlogskas (9,6 miljard frank), zodat nog andere overnames in het verschiet liggen. Daarbij zijn de blikken in de eerste plaats gericht op de Duitse en Zwiterse markt. Uiteindelijke bedoeling is om nummer één te worden op de Europese markt voor netwerkintegratie. Vóór het einde van dit jaar zou Telinfo nog met twee nieuwe overnames naar buiten willen komen.

Cordier maakte vrijdag ook bekend dat Mobistar begin 2000 een kapitaalverhoging doorvoert. Maar persoonlijk denkt de topman niet dat Telinfo die verhoging zal volgen.

De gesprekken tussen Mobistar en Telenet lijken overigens op te schieten en een overeenkomst mag binnen een termijn van een maand worden verwacht.

Wat de Nederlandse mobilofoonoperator Dutchtone betreft krijgt Telinfo aan een nu al vastgelegde prijs een belang van 5%. Na de inbreng van nieuwe investeerders zal Dutchtone worden omgebouwd tot een holding, waarin ook de Nederlandse banken ABN Amro en Rabobank elk een belang van 7% bezitten.