Looise scholier ontwikkelt gemeentelijke website

De gemeente Tessenderlo heeft sinds deze maand een eigen website. Op zich is dat niet zo uitzonderlijk. Maar andere gemeenten hebben die site laten opstellen door een professionele firma. Tessenderlo heeft hiervoor een beroep gedaan op de 18-jarige Jan Kenis, een leerling van het Technisch Heilig-Hartinstituut. Hij ontwikkelt websites in het kader van een schoolopdracht.

BR> Zoals dat ook in andere scholen het geval is, is Jan Kenis uit Oostham vorig schooljaar samen met enkele klasgenoten van 6 Industriele Wetenschappen (6 IW) met een 'mini-onderneming' gestart. Ze noemden die 'Inter-Webs'. Na de verkoop van aandelen van Inter-Webs beschikten ze over een beginkapitaal, zodat ze konden starten met de verkoop van websites, die door Inter-Webs zouden worden ontwikkeld. «Aanvankelijk legden we ons oor te luister bij kennissen. Die lieten ons enkele websites maken. Na een moeizame start kwamen eindelijk enkele ernstige aanbiedingen binnen,» vertelt Jan Kenis. In februari heeft hij met Inter-Webs een brief naar het schepencollege gestuurd om hun diensten aan te bieden. «Het schepencollege is graag op dit aanbod ingegaan,» vervolgt burgemeester Jan Verheyden. «Het betekende voor ons een serieuze besparing en bovendien konden we zo de scholen van Tessenderlo aanmoedigen.»

Marleen Duchesne van de gemeentelijke informatiedienst speelde aan Inter-Webs de basisgegevens en de wensen van de gemeente door. «Het uitzicht van die website mochten we naar eigen fantasie uitwerken,» aldus de informatica-bolleboos. «We hebben hiervoor het programma Claris Homepage gebruikt. Na een veertigtal uren was de klus geklaard.» Voor de prijs van amper 25.000 frank kreeg de gemeente 7 website-pagina's. «Wij zijn zeer tevreden,» besluit de Looise burgemeester.

Adressenboek

Wie op de Looise website (www.tessenderlo.be) surft, vindt er vooral algemene informatie over het beleid, de gemeentelijke diensten, aantal inwoners... Daarnaast gegevens over de Looise handel en nijverheid, sport, cultuur, toerisme en een meldingskaart voor eventuele klachten.

Op de gemeenteraad van 28 juni drong raadslid Dirk Camps (CVP-KDG) aan op de inrichting van een 'Internetadressen-boek'. «Dit adressenboek kan nu worden gerealiseerd,» aldus Marleen Duchesne. «Vermits een Internet-adres persoonlijk is, moet elke Looienaar die een Internet-adres heeft, zelf kenbaar maken dat hij hiervoor interesse heeft. Looienaars die dat willen kunnen ook hun eigen website koppelen aan de website van de gemeente.»

Meer info bij de gemeentelijke informatiedienst: www.tessenderlo.be of 013/66.17.15.