De invloed van de eclips op bijen

KORTESSEM-

In tegenstelling tot ons, mensen, weten bijen uiteraard van geen eclips. Het zal je maar gebeuren. Je zit op een fluwelen bloemblad van wat nectar te genieten, als de duisternis je plots overvalt. Paniek alom, zou je denken. Bijen oriënteren zich immers naar de zon. Raakt het gestreepte volk zo zonder zon nog wel veilig thuis, vroegen we aan een kenner. Volgens hem zullen de bijen weinig last ondervinden van de eclips.

An OLAERTS

BR>

Louis Boes, ondervoorzitter van de Vlaamse imkersbond vermoedt dat bijen weinig last zullen hebben van de zonsverduistering. «Ik zeg niet dat ze niets zullen merken, maar groot zal het effect niet zijn,» voorspelt hij. De verduistering duurt amper een paar minuten. Op die korte tijd zal een bij volgens Boes haar oriëntatie niet verliezen. «Daarbij komt nog dat de zon geleidelijk verdwijnt,» gaat hij verder. «De meeste bijen zullen dus denken dat het avond wordt en naar hun korf terug vliegen. Bijen die niet voor het donker thuis raken, stoppen met vliegen en wachten gewoon tot de zon opnieuw begint te schijnen. Trouwens, bij mooi weer, zijn de bijen om zes uur 's morgens al de deur uit. Hierdoor zijn de bijen 's middags al ver klaar met hun werk. Dat maakt dat veel bijen tijdens de eclips sowieso binnen zullen zitten. Maar niet alleen de haaldrift van de bijen neemt af. Er zijn ook veel bloemen die namiddag geen nectar of stuifmeel meer geven. Neem nu bijvoorbeeld de bloemen van komkommers, die gaan 's middags dicht. Als het zo droog is, verdampt nectar ook snel. Dan valt er voor een bij natuurlijk niets meer te halen. Stel nu dat het regenachtig is tijdens de eclips. Allicht zal de verwarring dan iets groter zijn.»

Dansje

Als bijen naar hun korf terugkeren doen ze een dansje voor de thuisblijvers. Met dit dansje laten ze zien waar voedsel te vinden is. De stand van de zon speelt hierin een belangrijke rol. «Allemaal geen probleem tijdens de zonsverduistering,» verzekert Louis Boes. «Bijen zijn het gewoon hun dansjes in het donker te doen. Bovendien zien bijen infrarood. Ze zien dus warmtebronnen, anders zouden ze bij bewolkt weer natuurlijk helemaal niet uitvliegen. Een eclipsbrilletje om zich tegen zonlicht te beschermen hebben ze ook niet nodig. Bijen zien wel kleuren, maar anders dan ons. Een appelbloesem is wit met een beetje roze, maar voor een bij is een appelbloesem groen. Rood en geel ziet een bij als zwart of grijs. Dat komt omdat het kleurenspectrum van een bij lager ligt. Als je de regenboog neemt, dan ziet een bij alle kleuren tot blauw. Daar tegenover staat dat een bij wel UV-stralen kan zien. Een bij kan dus zonder problemen naar de zon kijken.»