Schumi spreekt de wereld toe

HOCKENHEIM -

Michael Schumacher: de grote afwezige, maar tegelijk alomtegenwoordig tijdens de

Grosser Preis von Deutschland

. Bizar, hoe een stadion met een capaciteit van 150.000 plaatsen kan vollopen met supporters van een piloot die niet meedoet. «We hadden de tickets al. Ze zijn te duur om thuis te blijven,» was de meestgehoorde uitleg.

M.C.

BR>Klokslag 13.45 uur nam

Schumi

- nog altijd thuis bij Corinna - de microfoon voor de mond. Via satelliet straalde alles naar de reuzenschermen rond de Hockenheimring, en bij uitbreiding naar miljoenen huiskamers over de hele wereld. Vorig jaar keken 274,5 miljoen mensen op TV naar de GP van Duitsland, een groot deel daarvan live. Diezelfde miljoenen hingen nu aan de lippen van één man, een Formule 1-racer sprak de wereld toe. Alleen paus Johannes-Paulus, Bill Clinton en Monica Lewinsky weten hoe het voelt.

Wat

herr Schumacher

- met de benen wijd gespreid in een rieten zetel - uiteindelijk te zeggen had? Nul komma niets. Een ingestudeerd nummertje met flauwe vragen en nietszeggende antwoorden: «ik zat liever in de auto dan in mijn zetel», «ik wil mijn supporters bedanken» en «ik hoop dat de McLarens niet zullen winnen».

Over zijn comeback: «Geen idee. We evalueren wekelijks, maar vooral een snee in mijn hiel baart zorgen. Meer dan de breuk op zich, want door die snee kan ik mijn voet niet plooien.»

Het meestzeggende was wat Schumacher niét zei: alle cliché's kwamen aan bod, behalve het obligate bemoedigende woordje voor Irvine. Kwatongen beweren dat het Schumi en makker Jean Todt niet goed zou uitkomen als Irvine die eerste Ferrari-titel in twintig jaar zou veroveren. Het zou binnen het team vragen oproepen over al die miljarden, die de voorbije jaren naar de bankrekening van Schumacher zijn overgeschreven.