Van den Hoogenband met vleugels

ISTANBOEL -

De naam van Pieter Van den Hoogenband zal onlosmakelijk verbonden blijven met het EK in Istanboel. De uit Maastricht afkomstige zwemmer werd met voorsprong de absolute ster van het tornooi met zes gouden medailles: vier individuele en twee met de estafetteploeg. En zeggen dat hij zaterdag nog goud moest inleveren omdat de 4x200m aflossingsploeg van Oranje, na een klinkende zege in de vrije slag, werd gediskwalificeerd omdat de eerste zwemmer Zuidweg op de startblok had bewogen... Waardoor Duitsland uiteindelijk met 10 gouden medailles de eindstand aanvoert.

G.T.

BR>In totaal veroveren onze Noordeburen, onder commando van hun Belgische bondscoach Stefaan Obreno, 9 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen medailles. Duitsland wint 10 gouden, 7 zilveren en 5 bronzen medailles. Ook Inge De Bruijn ontpopte zich tot één van de meest opvallende figuren, want naast 2 gouden en 1 zilveren medaille, vestigde zij eventjes drie Europese records.

Van records gesproken. In totaal werden twee wereldrecords scherper gesteld. Telkens bij de vrouwen: Anna-Karin Kammerling (Zwe) in de 50m vlinder en gisteren door Sandra Völker (Dui) op de 50m rug.

Er sneuvelden zeven Europese records: drie door Inge De Bruijn (twee keer op de 100m vlinder en 50m vrij). Verder Zoe Baker (Eng) op de 50m school, Stev Theloke (Dui) op 50m rug en de 4x100m vrije stijl door de Hollandse herenploeg.

Dit EK zal verder de geschiedenis ingaan als datgene waarin het imperim van

tsaar

Alexander Popov in elkaar stortte, maar waarin de 17-jarige Camelia Potec uit Roemenië zich meldde als de toekomstige prinses van de vrije slag.

België oversteeg slechts één luttel ogenblik de rol van figurant: toen Brigitte Becue brons won, de achtste Europese medaille uit haar carrière. Volgend jaar hebben de Europese kampioenschappen plaats in Helsinki, maar zo vlak voor de Spelen zullen ze waarschijnlijk niet op een sterk deelnemersveld kunnen rekenen.