Ronde van het Waalse Gewest

NIJVEL -

Johan Museeuw lijkt klaar om er een denderend najaar van te maken. Op fysiek vlak is hij nog niet op het punt gekomen waar hij wil komen, maar

het koppeke

is heel fris en dan kan het Mapei-speerpunt veel, zoniet alles aan.

BR>«Ik heb net mijn eerste zomervakantie in 13 jaar wielrennerij achter de rug», geniet hij nog na. «Tijdens de periode van de Tour verbleef ik op hoogtestage in Sankt-Moritz. Samen met vrouw en kinderen. Ik heb daar wel getraind, maar niet echt fanatiek, zodat er voldoende tijd restte om in gezinsverband nog van andere dingen te kunnen genieten. Ja, dat heeft deugd gedaan.

Als ik dan aan vorig seizoen denk toen ik ruim een half jaar vaste klant in de kinezaal was. Afzien bij de beesten was dat. In mei heb ik nog eens drie weken specifieke oefeningen gedaan om het verschil in kracht tussen beide benen zoveel als mogelijk weg te werken. In de Ronde van Zwitserland heb ik duidelijk gevoeld dat het geen vergeefse moeite is geweest, al zal ik wellicht tot volgend seizoen moeten wachten om opnieuw helemaal de oude te zijn.»

Wereldbeker

«Wat niet wil zeggen dat ik de komende weken er niet alles aan ga doen om te proberen een wereldbekerkoers te winnen. Dat blijft mijn grote ambitie. Daarvoor heb ik me al die opofferingen getroost. De Ronde van het Waalse Gewest is een ideale koers om het ritme opnieuw te pakken te krijgen, maar toch komt San Sebastian hoe dan ook te vroeg. Zoveel is zeker. Dat is voor de renners die de Tour gereden hebben. Maar ik hoop wel helemaal op niveau te zijn als Hamburg en Zurich eraan komen.

De wereldbeker zelf interesseert me niet. Ik sta teveel achter en bovendien heb ik die trofee al twee keer gewonnen en me in totaal vier jaar daarvoor ingespannen. De stress die daarmee gepaard gaat is niet meer aan mij besteed.

De Ronde van Nederland en de GP Eddy Merckx, (met wie hij daar de koppeltijdrit zal fietsen weet hij zelf ook nog niet, nvdr), staan eveneens op het programma. Of ik in september voor de Vuelta opteer, valt nog af te wachten. Het kan mogelijk de Ronde van Canada worden die van 3 tot 12 september op de kalender staat. We zien wel.»

Geduld

«Het WK begin oktober in Verona, dat is een ander paar mouwen. Het is nog te vroeg om daarover nu al zinnige uitspraken te doen, maar het speelt wel in mijn gedachten. Voel ik me goed in die periode dan wil en zal ik me er volledig op concentreren.

Ondertussen heb ik met plezier vastgesteld dat enkele Belgische jongeren zich in gunstige zin hebben doen opmerken in de pas voorbije Tour. Je ziet dat je geduld moet hebben met die gasten. Je hebt minimum drie jaar nodig om vaste voet aan de grond te krijgen in het profpeloton. Pas dan kan je je beginnen manifesteren. Dat heb ik altijd gezegd. Gun ze nog twee jaar en dan wedijveren ze met de besten. Tom Steels reed in mijn ogen een prima Tour. Hij had in een andere ploegsamenstelling inderdaad nog een pak meer kunnen winnen. Maar dat is gemakkelijk praten achteraf. Je kan niet alles hebben in het leven. Bij sommige dingen moet je je kunnen neerleggen. Geloof me, daar kan ik van meespreken.»