«Sfinks is ongedwongen genieten»

BOECHOUT -

Sfinks is sinds jaar en dag hét familiefestival voor wereldse ontdekkers. Gezinnen met kinderen genieten van een weekeindje uit en muziekkenners verruimen hun kijk. Een formule die elk jaar meer volk trekt. Wat maakt Sfinks zo speciaal? We vroegen het aan Luc Janssen en Zjakki Willems, twee

anciens

die bijna vergroeid zijn met het festival.

Bert VAN ROY

BR>

Luc Janssen (45) praat Sfinks sinds 15 jaar aan elkaar. «Eigenlijk kom ik al 24 jaar naar het festival,» zegt de radiomaker. «Ik heb de oude Sfinks-villa helpen schilderen. Vroeger ging ik vaak naar het Sfinks-café. Ik heb er zelfs nog leren volksdansen. Mijn voorliefde voor rootsmuziek is hier ontstaan.» Al komt Luc Janssen niet alleen voor de muziek naar Boechout. «Je ziet hier zowel op als naast het podium de mooiste mensen ter wereld,» vertelt hij. «Ik vraag me altijd af waar die zich tijdens de rest van het jaar verstoppen.»

«Het gaat hier relaxed en menselijk aan toe. Sfinks heeft in vergelijking met andere festivals - op Beach Rock ruik je de poenpakkerij vanop kilometers - veel respect voor zijn artiesten én bezoekers.»

Roots

Heel wat mensen blijven het vreemd vinden dat één van de meest hippe radiovogels - Janssen was in de jaren '80 een trendsetter met het Radio2-programma 'Domino' en mocht later op Studio Brussel jungle en techno introduceren in 'Krapuul de Lux' - zich thuis voelt op een rootsfestival als Sfinks. «Roots heeft hier een andere betekenis dan in het popwereldje,» verklaart Luc Janssen. «Roots staat hier niet gelijk met het verleden, maar met de zoektocht naar eigentijdse en soms primitieve wortels van andere culturen. Die ontdekkingstocht levert soms verrassingen op, terwijl je op andere momenten echt naar complete flauwekul staat te kijken. Ik heb het er soms moeilijk mee als een groep staat aangekondigd als

de blauwe mannen uit Afrika

terwijl het eigenlijk om een stel shoarma-boeren uit Parijs gaat.»

De doorbraak van de

world groove

vindt Luc Janssen wel een logische evolutie in de programmatie van Sfinks. «Het is eigenlijk ook aan festivals als Pukkelpop om zo'n dingen te signaleren,» vindt de radiomaker. «Die kruisbestuiving heeft alles te maken met technologische evoluties. Geef een kerel in de brousse een gitaar en een generator en wees gerust: hij laat z'n trommel liggen om te gaan experimenteren. Al zal het resultaat anders klinken dan een New Yorks noisegroepje dat met dezelfde gitaren in de weer gaat.»

Luc Janssen bereidt zich als presentator niet langer voor op het Sfinks-festival. «Vroeger wou organisator Patrick de Groote altijd dj voor me spelen», zegt hij. «Ik moest cassettes en cd's beluisteren van de groepen die kwamen optreden. Een goeie manier om me te brainstormen, maar sinds twee jaar doe ik niet meer mee. Ik vind het zeker zo prettig om me die vier dagen gewoon te laten overkomen.»

Ontdekken

:Sfinks staat ook voor Zjakki Willems - producer en samensteller van Radio1-programma's 'Cucamonga' en 'Club Tropical' - op het jaarlijkse festivalprogramma. «Ik zit hier altijd om professionele redenen. Ik werk sinds '75 voor de radio en ik ben tamelijk snel naar Sfinks gekomen. We nemen alle concerten op het openlucht- en het danspodium op voor de radio. Veel tijd om muzikale ontdekkingen te doen heb ik dus niet, maar het is wel plezant werken en genieten van de sfeer. Wat Sfinks voor mij zo speciaal maakt? Het is echt een festival op mensenmaat waar je dingen kan ontdekken. Je blijft komen als je hier een keer bent geweest. Sfinks is ongedwongen genieten.»