«Hier flamenco, maar thuis de Vengaboys»

BOECHOUT -

Sfinks is zowat het enige festival in ons land waar je niet onder de voet dreigt gelopen te worden door pogoënde tieners, maar moet opletten voor overstekende kleuters. Je vindt er meer baby's dan in de gemiddelde kraamkliniek en kinderen kunnen er al jaren terecht in het schitterende kinderdorp.

K.N.

BR>

Met de tropische temperaturen duiken de kleintjes massaal in het kinderbad. «Ik kom graag naar Sfinks,» vertelt Cynthia (7) uit Mechelen. «Terwijl mama in de zon ligt, mag ik hier de hele dag spelen. Papa volgt liever de muziek. Straks wil ik me nog laten schminken.» Haar ebbenhouten vriendinnetje Ayla (7) uit Bonheiden is ook niet uit het kinderdorp weg te slaan. «Vorig jaar was ik hier ook en heb ik heel de tijd op de reuzegrote springkastelen gespeeld. Maar toen was het niet zo warm; nu is het toffer in het water.» Luisteren ze ook graag naar de muziek? «Een beetje, maar ik speel het liever zelf. Straks gaan we leren trommelen.»

Michael (3) uit Sint-Truiden luistert gefascineerd naar de mevrouw die Afrikaanse verhalen vertelt. «Hij durft nog niet zo goed tussen die grotere kinderen op de springkastelen, maar de verhalen en de kinderen die muziek spelen, boeien hem duidelijk,» weet mama Martine. Kan je als ouder zelf genieten van het festival? «Ach, eigenlijk is het een uitje met de kinderen,» blikt ze liefdevol naar baby Kara (8 maanden). «Het is eens iets anders dan de zoo of een gewone speeltuin. Vroeger kwam ik ook al naar Sfinks, voor de muziek en de sfeer, maar nu kan ik slechts af en toe een stuk van een optreden meepikken. Maar straks komt mijn man en dan krijg ik toch de kans om het flamenco-optreden in de clubtent te zien. Daar ben ik dol op.»

Flamenco is er niet alleen voor volwassenen. Ellen (8), zusje Nele (6) en vriendinnetje Katrien (6) hebben een heus flamencorokje mogen aantrekken en genieten volop van hun eerste les flamenco. Met veel enthousiasme volgen ze de bewegingen van de instructrice. «Die mevrouw danst zo mooi,» zucht Ellen bewonderd. «Vorig jaar had ik al flamenco gezien en dat wou ik nu ook eens proberen. Durft ze thuis ook al dansen? «Ja, maar dan wel op de muziek van de Venga Boys.» Houdt ze dan niet van de muziek op dit festival? «Jawel, maar vooral mama is er dol op. En wij komen ook graag mee.»

Dries (9) uit Peer werkt zich in het zweet op de springkastelen. «Sfinks is

keitof

,» lacht hij tussen twee spurten door. «Ik heb al meegetrommeld op de

djembés

. En de capoeira was ook heel leuk. Het is iets tussen een gevechtsport en dansen in, je moet heel snel zijn en goed opletten,» overtuigt hij maatje Bert (8). «Maar nu ga ik in het water, want het is wel keiwarm.»