VTM-woordvoerster Els Van den Abbeele wil haar tanden in nieuwe uitdaging zetten

VILVOORDE -

Els Van den Abbeele, woordvoerster van VTM en moeder van alle VTM-coryfeeën, verlaat na meer dan tien jaar de commerciële zender. Niet uit ontevredenheid, niet omwille van een fundamentele breuk tussen haar en de VTM-top, maar omdat deze bezige bij op korte termijn haar tanden in een nieuwe uitdaging wil zetten. «Met mijn pen bezig zijn,» is voor Els zo'n optie. «Ik besef dat ik een risico neem door dit ongelooflijk tof hoofdstuk uit mijn leven af te sluiten, maar mijn geest roept om creativiteit.»

BR>

«Je mag dit afscheid niet beschouwen als een negatieve keuze,» zegt Els Van den Abbeele (50), die de persdienst bij de start van VTM in 1989 uit de grond stampte. «De beslissing om mijn functie als perschef op te geven, is ontstaan vanuit mijn persoonlijke wens om andere dingen te gaan doen. Wat? Dat zal moeten blijken. Je beseft dat ik vanuit mijn functie niet zomaar overal kan gaan aankloppen. Het zou deontologisch niet verantwoord zijn om mediajournaliste te worden, om als boswachter plots stroper te worden. Ik wil gewoon nieuwe horizonten in de communicatie verkennen en met mijn pen bezig zijn. Een boek schrijven? Dat is de droom van elke journalist. Maar ik zal, vrees ik, toch ook moeten werken om te overleven.»

Joepie

Het was Mike Verdrengh die Els Van den Abbeele eind '88 aanwierf als woordvoerster van de kersverse commerciële zender. Een dame met heel wat ervaring op allerlei vlakken, zo bleek. Als dochter van Rik Van den Abbeele, BRT-pionier en hoofd van de dienst Jeugd, groeide Els op met het fenomeen media. Haar carrière startte bij de televisie als maker van enkele pilootprogramma's. Wat volgde was een job bij de platenfirma EMI, het oprichten van een eigen muziekuitgeverij en presenteren bij Omroep Brabant. «Maar het is in 1973 geweest dat ik als freelance, en later als vaste kracht, bij 'Joepie' het vak écht heb geleerd.» Els schopte het tot hoofdredacteur van het jongerenblad, richtte tussendoor nog een eigen blad 'Blondie' op, en belandde als eind- later hoofdredacteur bij 'Zondagsnieuws'. Die functie bekleedde ze twee jaar. Tot Mike Verdrengh haar op 1 oktober 1988 naar Vilvoorde haalde.

«Ik zat daar echt heel goed in Vilvoorde,» benadrukt Els nogmaals. «Om dat duidelijk te maken aan de BV's en het VTM-personeel heb ik in huis een berichtje verspreid waarin duidelijk te lezen staat dat het mijn eigen keuze is.»

«Het voorbije jaar heb ik met mijn bijdrage aan '10 Jaar VTM' en 'De Wondere Wereld' een supersonische drukte gekend. Begrijp me niet verkeerd. Ik vond het héérlijk dat ik van Eric Claeys de kans kreeg om mee te werken aan die programma's. Ik werk ongelooflijk graag, veel en hard. Maar anderzijds ging dit ten koste van de persdienst. Ik was niet altijd even beschikbaar. Het heeft me tot nadenken aangezet. En enkele maanden geleden wist ik het: als ik nog andere vijvers wil doorzwemmen, dan moet ik dat vandaag doen, níet over vier jaar. Ik ben 50 jaar. Die leeftijd speelt mee, weet je.»

Respect

Het spreekt voor zich dat Els haar functie als woordvoerster nog enkele maanden zal uitoefenen. «Met hetzelfde enthousiasme als vroeger. Ik zal blijven zorgen voor continuïteit tot er een nieuwe kracht gevonden is. Aan welke eisen die moet voldoen? De kandidaat voor de vacature moet van het medium TV houden, respect hebben voor de creatieve programmamakers die hun nek uitsteken en moet een paar woorden op papier kunnen zetten. Enkel het woord voeren, is als perschef niet voldoende. Je moet mee in het productieproces durven stappen, alles durven aanvoelen.»