Zyrtec stuwt nettowinst UCB 22 procent hoger

UCB heeft een prima eerste halfjaar achter de rug. De nettowinst kwam uit op 4,7 miljard frank, tegenover 3,8 miljard frank in dezelfde periode van 1998. Deze stijging met 22 procent ligt iets hoger dan de analisten hadden verwacht.

Belga

BR>De omzet van de Belgische chemie- en geneesmiddelengroep steeg tot 36,3 miljard frank. Het eerste semester van 1998 had 34,7 miljard frank opgeleverd.

Voor het gehele jaar verwacht UCB dat het courante resultaat met meer dan 20 procent zal groeien.

Wereldwijd steeg de verkoop van het hooikoortsmiddel Zyrtec met een derde. In Europa was er "tijdens de lente een goede vraag naar", zodat de verkoop met 11% toenam. Dat leidde ertoe dat het resultaat uit courante bedrijfsvoering in de farmasector vóór belastingen de 4,5 miljard bereikte. Vorig jaar was dat 3,4 miljard frank.

In de sector chemie zorgden "stijgende verkoopsvolumes en een verbetering van de marges voor een stijging met 9 procent" van het courant resultaat voor belastingen tot 1,2 miljard frank.

UCB wordt anderzijds "geconfronteerd met een daling van het cellofaanvolume", wat leidde tot een winstdaling met 10 procent tot 403 miljoen frank. De speciale films voor bankbiljetten en etiketten zetten echter wel hun groei voort.