Omzet Antwerpse diamantsector eerste halfjaar fors gestegen

Belga

BR> De omzet van de Antwerpse diamantsector is de eerste zes maanden van dit jaar gestegen van 10,3 miljard dollar vorig jaar naar 11,2 miljard dollar. Dat heeft de Hoge Raad voor Diamant bekendgemaakt.

De totale invoer, ruw en geslepen samen, steeg met 5,3 procent. De invoer van geslepen diamant liep achteruit met zo'n 12 procent in waarde en 9 procent in gewicht. Daartegenover echter stond een veel grotere aanvoer van ruwe diamant met een stijgingspercentage van 21 wat de waarde betreft en van 11 voor het gewicht.

Aan de kant van de uitvoer werd een stijging genoteerd van 11,5 procent ten overstaan van dezelfde periode vorig jaar. Geslepen goederen liepen lichtjes terug met ongeveer 2 procent tot 2,5 miljard dollar . De uitvoer van ruw volgde de verhoogde invoer met een stijging in waarde van 25 procent.

De gemiddelde waarde van de ruw-uitvoer naar Indie steeg van 15,6 naar 16,5 dollar per karaat. Hongkong nam veel meer goedkopere goederen op en verviervoudigde de invoer uit Antwerpen. Ook China blijft stijgen, deze keer met liefst 40 procent, maar blijft in dezelfde prijscategorie. Voor geslepen diamant blijven de Verenigde Staten de grootste afzetmarkt met 33 procent. De Antwerpse diamantsector verwacht een stijgende verkoop naar aanleiding van de viering van het nieuwe millenium.