Ernst & Young Consulting zoekt 160 specialisten

HASSELT/BRUSSEL - Ernst & Young Consulting, een afdeling van de internationale managementadviesgroep Ernst & Young (E&Y), is in ons land nog op zoek naar minstens 160 informaticaspecialisten. Dat zegt René Geerkens (53), Genkenaar en afgevaardigd bestuurder van de afdeling in ons land. E&Y Consulting is gespecialiseerd in advies aan bedrijven op vlak van beheer en informatica. Tot nog toe werken er ongeveer 400 mensen. Geerkens verwacht dat er tot tenminste 2003 nog een grote vraag naar informatici zal blijven bestaan.
BR>
De structuur van de internationale adviesgroep Ernst & Young - de nummer twee in de wereld - is in ons land vrij ingewikkeld (zie infografiek). Enerzijds is er de tak 'E&Y Belgium': de bedrijfsrevisoren, fiscalisten en accountants. Daarnaast is er de (aparte) tak 'E&Y Consulting International Holding', met in ons land twee afdelingen: de afdeling voor personeelsadvies 'E&Y Consulting Human Resources' en de afdeling voor algemeen bedrijfs- en informatica-advies 'E&Y Consulting', met René Geerkens aan het hoofd. Geerkens was in 1987 - samen met Bert Verbrugghe - nog een tijdje reconversiemanager in Limburg.
Geerkens ziet de huidige grote vraag naar informaticaspecialisten niet stilvallen na het jaar 2000, als de millenniumbug achter de rug is, en evenmin na 2001 bij de invoering van de euro. «Bedrijven geven nu voorrang aan die twee facetten. Daardoor blijven andere projecten in de schuif liggen. Maar die gaan vanaf 2002 weer naar boven komen,» maakt Geerkens zich sterk.

Tekort


Gevolg is dat E&Y Consulting op zoek blijft naar vooral informaticaspecialisten: 160 in totaal, per saldo 100 rekening gehouden met het feit dat ook E&Y een aantal van zijn specialisten zal zien vertrekken. Daarvoor worden de markt en de universiteiten afgeschuimd. Voor het huidige boekjaar voorziet de afdeling al een groei van de omzet met 25% tot 2,24 miljard frank.
«De oorzaak van het huidige tekort aan informaticaspecialisten is voornamelijk te wijten aan de crisis die de sector in het begin van de jaren negentig doormaakte,» zegt Geerkens. «Denk maar aan de zware herstructureringen bij IBM, Digital of Telindus, en het bijna faillissement van Wang. Dat heeft heel wat studenten uit de informatica weggehouden, samen met het weinig aantrekkelijk imago van informatica als studierichting. Bovendien leeft - nog altijd - de misvatting dat in de toekomst programmeren niet meer nodig zal zijn, dankzij de zelflerende computerssoftware. Maar dat is onzin gebleken. Wie nog geen studiekeuze heeft gemaakt, kan dus best eens aan informatica denken,» besluit Geerkens.