Franse oogartsen werken tijdens zonsverduistering

Print
PARIJS - De Franse oogartsen zullen op 11 augustus weinig tijd hebben om naar de zonsverduistering te turen. De Franse overheid wil hen in de eerstehulpcentra hebben. Frankrijk vreest immers schade aan netvliezen van eclipskijkers. Onze zuiderburen verwachten - buiten de normale toeristen in het vakantieseizoen - vijf miljoen bezoekers extra voor de zonsverduistering.
BR>Bij ons zullen de oogartsen niet opgetrommeld worden om op 11 augustus een oogje in het zeil te houden. Yves Kastelyn, secretaris-generaal van de Belgische beroepsvereniging van oogartsen ziet daar het nut ook niet van in. «Als mensen bij de zonsverduistering oogletsels oplopen, is het kwaad al geschied. Wij kunnen daar dan nog weinig aan doen. Belangrijker is de bevolking aan het verstand te brengen dat je echt niet zonder zo'n eclipsbrilletje kan. In dit geval kan je alleen maar preventief werken. Zet 'm op, die eclipsbril, een betere raad kan ik niet geven.»
De Franse gezondheidsdiensten hebben automobilisten ook aangeraden te stoppen. Met de speciale bril rijden kan niet, en het gevaar dat een chauffeur toch even naar de zon kijkt is reëel. Hij riskeert dat zijn netvlies smelt «als een ei in een koekenpan».