Voorzitter Edgar Troonbeeckx begraaft strijdbijl nog niet

Print
GENK - «Och, de wereld is niet ingestort.» De woorden van ondervoorzitter Luc Rijckalts hadden gisteren ongewild een wat cynische bijklank. Maar ze waren wel kenmerkend voor de metamorfose die zich bij de Belgische landskampioen begon af te tekenen. Onmiddellijk na de blamage in Maribor waren de reacties ongemeen scherp. Voorzitter Troonbeeckx nam in een onbewaakt ogenblik zelfs de term 'dikke nekken' in de mond. Een uurtje of achttien later was hij een stuk milder gestemd. Een donderspeech hoefde niet. «Ik heb mijn oor te luister gelegd bij de spelers. En ik heb begrepen dat ze in één klap een stuk wijzer zijn geworden», zei hij kryptisch. Wat hij daarmee precies bedoelde, bleef binnenskamers.
BR>
Troonbeeckx zocht nog wel naar een verklaring voor de blamage. Maar zag ook in dat het allemaal weinig zin had.
«Dit was allemaal te vermijden geweest, indien we als ploeg hadden gespeeld. Vorig jaar zag je bij balverlies van speler X dat Y die steek opraapte. In Slovenië vond ik daar niks van terug. Iedereen bleef staan. Dat kan niet. Maar goed, het is de taak van de trainer om daar iets aan te doen. Feit is dat we op een half uur tijd zoveel fouten hebben gemaakt als, normaal gezien, op een heel seizoen.»

Doorgroeien


De Genkse voorzitter bekeek gisteren de ontluisterende tv-beelden wel twintig keer met een kritische blik, besloot dat Maribor alle meeval van de wereld had gehad en hield zich dus voor dat de derde voorronde geen utopie hoeft te zijn.
«Club en spelers moeten nu bewijzen dat ze volwassen genoeg zijn om gevat te reageren op deze uitschuiver. Het is een zwaar kruis om dragen, een mokerslag. Maar we moeten verder. Aan onze supporters zijn we verplicht om volgende week op z'n minst een sterke prestatie neer te zetten. We gaan in Luik risico's moeten nemen. We zullen met drie spitsen moeten uitpakken. Maar als we een blok op het veld kunnen neerzetten, is alles mogelijk. Dit Maribor is zonder meer te pakken. Ik klamp me vast aan de 9-0 die de Slovenen slikten tegen Ajax, en aan de 5-0 die wij tegen Duisburg forceerden. Bereiken we ons doel desondanks niet, dan wil ik aan die terugmatch toch een tevreden gevoel overhouden. Zoniet, gaan we een moeilijk seizoen tegemoet.»
Financieel zou de club een vroege uitschakeling wel overleven, aldus de voorzitter. «In weerwil van wat sommigen denken, zitten we budgettair goed. Europese inkomsten zitten niet in de begroting. Anderzijds betekenen ze wel een mooi extraatje. Zeker als je, zoals vorig seizoen, een Duitse en Spaanse tegenstander treft. Ik denk dan in eerste instantie aan de tv-rechten. Als we niet voorbije Maribor geraken, zal de Europese campagne verlieslatend zijn. Wat inhoudt dat we als club minder snel kunnen doorgroeien. Maar dat gaan we pas herbekijken, als we er definitief uit liggen.»
Blijft het gegeven dat de Genkse voorbereiding op z'n zachtst gezegd van de magere kant was. Buiten Roda JC zat er geen enkele serieuze waardemeter tussen de sparringpartners.
«Spreek ik niet tegen», aldus Troonbeeckx. «We hebben daar nu al de nodige conclusies uit getrokken. Volgend jaar moet het anders. We starten zelf een tornooi op met gerenommeerde ploegen. Dan kunnen we de waarde van onze ploeg tenminste juist inschatten, voordat de eerste serieuze opdracht eraan komt.»