Een 'Vlaams' witbier met gletsjerwater van Mont Blanc

Print
CHAMONIX / MEER - «Elk jaar komen er tientallen nieuwe bieren op de markt,» zegt de Franse brouwer Sylvain Chiron, «alleen wie met een echt origineel product uitpakt, kan zich laten opmerken.» En hij lanceert een wel erg origineel product. Sedert kort brouwt hij bier met gletsjerwater van de Mont Blanc. Een Vlaams familiebedrijf helpt hem daarbij. Het levert de nodige technologie en vakkennis.
BR>Brouwerij Sterkens uit Meer (bij Hoogstraten) produceert enkele speciale bieren, vaak in keramiekpullen zoals het 'Bokrijks Kruikenbier'. Via de trappisten van Orval kwam de Brasserie du Mont Blanc uit het Franse Chambry in contact met de firma Sterkens. Voor dit samenwerkingsverband van de voedingconcerns Moulins de Savoie en Dolin trok de Meerse onderneming een brouwinstallatie op in Les Houches, niet ver van Chamonix.
Sedert enkele weken lopen er twee bieren van de band, een pils en een witbier, la blonde en la blanche du Mont Blanc. In zeven departementen van de regio kan je ze in warenhuizen, cafés en restaurants vinden.
Het gerstenat wordt bereid met gletsjerwater uit een bron in Enchapleuz op 2.074 meter hoogte. «Dat water is zeer geschikt om bier mee te brouwen,» zegt projectleider Tom Mys, «we kunnen wel overal op de wereld water vinden voor bierproductie, maar er horen in de juiste verhoudingen bepaalde bestanddelen in te zitten en andere weer niet. Daarom moeten brouwers hun water soms behandelen voor het in het productieproces wordt gebracht. Wel, het gletsjerwater van de Mont Blanc kan zo, zonder enige aanpassing, gebruikt worden.»
Met initiatiefnemer Sylvain Chiron geeft hij echter volmondig toe dat deze opmerkelijke grondstof ook een belangrijk commercieel argument is. «Promotioneel is het een erg geschikt gegeven,» zegt hij, «alleen die naam al: Blanche du Mont Blanc. Dat klinkt mooi, non?"