«Europese normen te slap»

Print
BRISTOL - «Er is geen enkele veilige manier om rechtstreeks naar de zonsverduistering te kijken,» beweert de Britse stralingsspecialist Roy Henderson in het gerespecteerde vakblad Opto & Laser Europe. De eclipsbrilletjes vertonen volgens Henderson gevaarlijke gebreken. Sommige modellen zouden microscopisch kleine gaatjes vertonen in de dunne polyesterfilm die de ogen moet beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Volgens de specialist kan dit euvel onomkeerbare schade aan de ogen berokkenen. Henderson wordt tegengesproken door andere Britse, maar ook Belgische wetenschappers.
BR>
Galileo Galilei, de Italiaans natuur- en sterrenkundige, beschadigde zijn oog bij het bestuderen van een zonsverduistering door een sterrenkijker. In 1991 werden meer dan honderd mensen in Hawaii om dezelfde reden blind, en ook in Manchester verloren elf mensen gedeeltelijk maar permanent hun zicht tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering in 1984. En ook u kan op 11 augustus zogeheten 'solaire retinitis' oplopen, waarbij zelfs kleine gaatjes in de gele vlek van het netvlies kunnen ontstaan met blijvende oogletsels tot gevolg. Om maar even te zeggen dat u best niet met het blote oog naar de zonsverduistering staart.
In de Europese landen kijken de gezondheidsministeries streng toe op de veiligheid van de eclipsbrillen. «De brillen die aan de vooropgestelde criteria voldoen krijgen het CE-keurmerk opgeplakt. Dit staat voor de goedkeuring van de Europese Gemeenschap. Van deze brillen mag je verwachten dat ze het oog afdoende beschermen,» verzekerde een woordvoerder van het Belgische ministerie van volksgezondheid een tijdje geleden al.

Bondgenoot


Maar Henderson trekt ook dit keurmerk in twijfel. «De Europese normen moeten hoogdringend aangepast worden. We spreken hier over minuscule gaatjes met een doormeter van amper 50 micrometer. Het probleem is dat Europa dat niet erkent als gevaarlijk.» Henderson wordt door bijna heel de wetenschappelijke wereld gelogenstraft, maar had een bondgenoot gevonden in Ralph Chou, een Canadese collega. Ook Chou heeft de Brit nu, na gedetailleerd onderzoek, in de steek gelaten.
Dokter Peter Stalmans van de dienst oogziekten aan het Leuvense Universitaire Ziekenhuis voerde testen uit op de eclipsbrillen die in ons land door de Pharmaceutische Bond op de markt gebracht zijn. Stalmans kort maar krachtig: «Onze tests bewijzen zonder meer de deugdelijkheid van eclipsbrilletjes en mylar folie (wordt op verrekijkers en telescopen geplakt). Volkse huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals een fotonegatief, zijn uit den boze. Ook een onbelicht stukje (zwarte) diafilm, glas beroet met een kaars, een cd of cd-rom zijn niet betrouwbaar.

Doos


Wel zou de eclipsbril onbeschadigd moeten blijven en dus niet weggemoffeld kunnen worden in een broekzak of handtas. Stalmans: «Wie zijn eclipsbril niet vertrouwt, keert het voor controle best eens naar de lucht en niet meteen naar de zon. Dan wordt duidelijk of de beschermlaag gaatjes bevat.»
De Rotterdamse oogarts Beekhuis heeft de beste remedie gevonden: niet naar de zon kijken. Hij stelt voor een schoendoos te nemen, er een klein gat van ongeveer één centimeter in te maken en die boven de grond te houden. Dan zie je dan de afbeelding van de zon én de zonsverduistering.
Alle info over de eclips én over veilig eclipskijken op http://www.eclips99.be