Frank Vandenbroucke herneemt vandaag in Omloop Waalse Gewesten

PLOEGSTEERT - Vandaag hoort Frank Vandenbroucke terug te zijn van weggeweest. Volle twee maanden zijn er verlopen sinds hij door het geval dokter-Mabuse uit het peloton verdween. Sedertdien deed hij eerst niets, dan kwam hij traagjes weer op gang om uiteindelijk via een stage in Amerika en in Livigno naarstig naar conditie te zoeken. Vandaag passeert de Omloop van de Waalse Gewesten in zijn dorp en Frank doet mee.
BR>
Binnen zijn ploeg weten ze niet wat we van VDB moeten verwachten. De relatie met manager Alain Bondue is immers niet meer wat ze ooit was. Die had te veel kritiek op de eigengereidheid van Frank, maar het paradepaardje wil koersen en daartoe geven ze hem nu alle mogelijkheden. «Met Frank weet je nooit,» sust Bondue. «Veel training heeft hij niet nodig om voorin te koersen. Dat is al vaker bewezen. Fysiek zal hij zeker in staat zijn om zijn best te doen. Vraag is alleen hoe hij mentaal reageert nu hij terug in het peloton kan. Als ik van zijn vader hoor dat hij in de put zat en zit. Tja, zorgen pakken veel energie weg zodat ik niet direct grootste dingen verwacht. Ik denk dat het voor Frank nu gewoon belangrijk is dat hij terug een degelijk gevoelen krijgt over zichzelf en zijn job als renner. De rest volgt vanzelf,» aldus Bondue.

Mentaal


Jean-Jacques, de vader van Frank, zit in met zijn zoon. «Frank is nog vier, vijf kilo te zwaar om een piek te kunnen halen. Hij had het zich allemaal anders voorgesteld. Hij wisselt de goede en de slechte momenten nog te vaak af. De komende wereldbekerwedstrijden blijven een hoofddoel, we zullen snel weten of het realistisch is ze onvoldroten na te jagen.»
Alain Bondue knikt. «We kennen Frank. Als alles goed zit, trekt hij zich daar mentaal aan op en kan hij onvoorstelbaar hoog reiken. Nu gaat het minder en is het tegenovergestelde waar. Feit is dat hij vooral zijn zelfvertrouwen zal moeten weervinden. In plaats van paranoïde te zijn, moet hij opnieuw honderd procent in zichzelf geloven. Hij heeft alvast hard genoeg getraind de voorbije weken. Niet helemaal zoals gepland, het mankeert hem nu aan een stevige basisconditie, maar daaruit blijkt vooral zijn onrust, zijn twijfel. Hij beleeft dingen die hem ongewoon zijn. Hij vindt zijn weg niet.»

Voorbereiding


De voorbereiding van VDB op zijn heroptreden liep via Colorado Springs en Livigno. «Nergens deed hij de geplande periode uit. Uit Amerika keerde Frank veel te vlug terug. Omwille van zijn dochtertje, maar ook omdat hij fysiek niet klaar was voor training op heel grote hoogte. Hij reisde dan naar Livigno. Met Nico Mattan. Met in de buurt Johan Museeuw en Wilfried Peeters. Ik hoor van die renners dat hij beter fietst dan hij wil laten kennen. We zullen zien, maar zo gaat dat vaak met Frank.»

Rittenschema: Vrijdag 30 juli: Proloog over 6,1 km in Ploegsteert. Zaterdag 31 juli: Mons - Frameries 176 km. Zondag 1 augustus: Tubize - Dinant 219 km. Maandag 2 augustus: Libin - Aarlen 195 km. Dinsdag 3 augustus: Houffalize - Blegny 77,8 km en individuele tijdrit Herve - Voeren 26,1 km. Woensdag 4 augustus: Amay - Amay 169 km.
Deelnemende ploegen: Profs: Mapei Quick Step - Lotto - Casino - Cofidis - Crédit Agricole - La Française des Jeux - Vlaanderen 2002 - Home Jack and Jones - Home Market - Tönissteiner - Collstrop - Big Mat. Elite zonder contract: Nat. selectie Frankrijk - Rabobank - ASLK-Eddy Merckx - R. Pesant Cl. Liegeois - Saeco-Mapei.