Verziekte sfeer onder de Belgische F3000-rijders

Print
HOCKENHEIM - Het botert niet meer onder de Belgen in de Formule 3000. De vier musketiers praten nauwelijks nog, nadat ze elkaar vorige week in Oostenrijk stokken in de wielen staken. Uitdrukkingen als 'sfeer verziekt', 'blur voor de ogen' en 'onnozele paljassen' vliegen heen en weer. «Voor een Belg gooien ze eerder de deur dicht dan voor een ander,» merkt Leinders op. «Ik schaam me soms dat ik een Belg ben,» zegt Saelens. Kortom: de leuze 'eendracht maakt macht' is al even veraf als de Brabançonne op het podium.
BR>
Het loopt niet echt zoals verwacht met de Belgische F3000-afvaardiging. Met liefst vier deelnemers moest 1999 wel een topjaar worden. Bas Leinders en David Saelens waren F3-kampioen, Marc Goossens gold als ervaren rot in de discipline en Jeffrey Van Hooydonk als jonge belofte. Maar de teams met ervaring geven de toon aan en de vier Vlamingen konden zich om beurten niet kwalificeren. Een voedingsbodem waarin wrevel en nijd welig tieren.
Vorige week was het prijs. Van Hooydonk was door pech niet gekwalificeerd en bleef buiten de heisa; tussen de rest was het hommeles. Vanop een slechte startplaats liet David Saelens weten alles of niets te spelen in de eerste bocht. Het werd niets. Saelens nam drie auto's mee in de zandbak. Leinders en Goossens konden hem net ontwijken, maar moesten zwaar in de remmen en verloren terrein.
Leinders: «Een start die je normaal alleen in video-spelletjes neemt. Ik doe al vijf jaar aan autosport en heb nooit problemen gehad, behalve met Saelens.»
Saelens: «Ik heb geen vijanden, ik stel me neutraal op. Trouwens: in Oostenrijk mochten ze blij zijn: ik nam drie auto's mee van de baan. Dat waren vier concurrenten minder voor hen.»

Deur dicht


Het incident bracht Leinders in het kielzog van Goossens. Hij wou voorbij, maar de ander dacht daar anders over. Gevolg: samen de zandbak in. Ze geven elkaar de schuld.
Goossens: «Ach, in die eerste ronde is het altijd waanzin. Maar als hij mij iets verwijt, is dat zijn probleem. Hij tikte me langs achter aan in een bocht waar je niet voorbij kan.»
Leinders: «Correctie: een bocht waar je wel voorbij kan als de ander in de fout gaat. En Marc maakte fouten. Ik was veel sneller en zette me langszij. Logisch, inhalen is zo moeilijk, dat je moet proberen als de kans zich voordoet. Ik stond langs hem, kon zijn gezicht bijna zien. Maar hij klapte twee keer de deur dicht en sneed mijn traject af. Ach, ik snap hem wel. Iemand met zes jaar ervaring laat zich niet graag inhalen door een rookie. Hij kon zich drie keer niet kwalificeren en ging in Magny-Cours op eigen initiatief de grindbak opzoeken. Hij staat onder druk, er moeten prestaties komen.»

Pipo


En zo komt het dus dat de vier Vlamingen door de paddock lopen zonder goeiedag te zeggen. Niemand voelt zich geroepen de zaak uit te praten.
Saelens: «De sfeer is verpest, maar ik heb andere dingen om mijn energie in te steken.»
Leinders: «Met Goossens gaan praten? Die gast is dertig jaar, wat moet ik die gaan vertellen? Het helpt trouwens toch niet meer, de race is voorbij.»
Zaterdag is een nieuwe start. Leinders en Goossens staan naast mekaar op de zevende rij.
Leinders: «Ik laat me niet intimideren door een pipo die denkt dat hij niet moet afgeven als hij een fout maakt.»
Goossens: «We zullen wel zien, he?»