Stals sterk in Barcelona, Gevaert in EK-finale

Print
BARCELONA/GOTEBORG - Sandra Stals en Kim Gevaert hebben gisteren sterke prestatie afgeleverd op respectievelijk de atletiekmeeting van Barcelona en op het EK voor beloften in Göteborg. Erik Nys slaagde er in Barcelona niet in om de WK-limiet in het verspringen achter zijn naam te schrijven.
BR>
Sandra Stals trok naar de Catalaanse hoofdstad in de hoop op de 800 meter voor het eerst dit seizoen onder de 2 minuten te duiken. Ze volgde de haas niet, kwam daardoor zelf op de kop van een groepje te zitten, maar bekocht die inspanning niet. Op het einde kon ze zelfs nog uitlopen naar toch nog een degelijke 2'00"88.
«Ik volgde de haas niet», klonk het toch tevreden vanuit Barcelona. «Ik schrok toen ze na 200 meter doorkwam in 25". Veel te snel, zodat ik besloot haar te laten lopen. Ik kwam halfweg eigenlijk een seconde te traag door om nog die twee minuten te halen, maar ik was heel blij dat ik kon reageren toen ik de concurrentie voelde komen. Ik liep hier exact dezelfde chrono als vorig jaar. Dit belooft voor mijn 800 meter van volgende dinsdag in Malmö en de 400 meter die ik op de Nacht in Hechtel loop.»
In de 200 meter werd Erik Wijmeersch vierde in een race gewonnen door Nederlander Troy Douglas in 20"56. Erik Nys werd ook vierde in het verspringen. Bij 1,7 m tegenwind had hij eerst al 7,77 m gesprongen en verbeterde dat nog tot 7,81m. In de 1500 meter, met Anja Smolders, werd de beste prestatie van de avond geleverd. De Portugese Carla Sacramento had lak aan het hazenwerk en finishte op haar eentje in 4'01"95, de beste wereldjaarprestatie. Smolders, die achteraan aanklampte, finishte sterk en kwam uit op een nieuw persoonlijk record met 4'11"07.

Finale


Kim Gevaert kan vandaag een eerste medaille pakken op de Europese beloftenkampioenschappen in de 100 meter. Ze won gisteren de eerste van de drie halve finales in 11"40. Ze heeft dit seizoen al verschillende keren sneller gelopen en ze was niet helemaal tevreden over haar start, maar toch klokte ze in het totaal de vierde chrono. Ze weet meteen van waar de concurrentie komt, want de Italiaanse Manuela Levorato bevestigde in de tweede reeks met een scherpe 11"20, vlak voor de al even te duchten Oekraïense Pastushenko, die op 11"24 uitkwam.
Kjell Provost had geen problemen om zich voor de halve finale van de 400 meter te plaatsen. Hij zat in baan zeven en startte als gek, nam dan wat gas terug. Met 46"57 liet hij in het totaal de vijfde tijd noteren, zodat hij vandaag een degelijke baan krijgt in de halve finale.
Het optreden van Djeke Mambo bleef in het hinkstapspringen beperkt. In de kwalificatie haalde hij tussen twee nulsprongen één geldige van 15,58m. Daarmee was hij toch nog dertiende, één plaats te ver voor de finale.
Elke Bogemans leek in de eerste van drie reeksen van de halve finales op de 400m horden op een finaleplaats af te stevenen, want tot aan de laatste horde streed ze voor de tweede plaats. Toen ging het licht uit en werd ze uiteindelijk zesde in 58"33. Filip Faems knalde in diezelfde discipline eerst de derde horde omver, pakte dan de laatste nog mee en jogde als laatste over de streep.
Vandaag komen Thibaut Duval (kwalificatie polsstok), Tim Rogge (reeksen 800m), Kjell Provost (halve finale 400m), Kim Gevaert (finale 100m en reeksen 200m) en Cathérine Lallemand (rechtstreekse finale 10.000m) in actie.

Stockholm


:Vanavond staat de Grand Prix in Stockholm op het programma, met een aanval op het wereldrecord 10 km door Paul Tergat. Zijn 20-jarige landgenoot Noah Ngeny, de nieuwkomer op de halve fond die al sterke chrono's aan mekaar reeg op de 1500 meter, de mijl en de 1000 meter, plant een nieuwe aanval op het wereldrecord op de 1000 meter. Dat 18 jaar oude record staat met 2'12"18 op naam van Sebastian Coe. Marion Jones krijgt aan de start van de 200 meter Merlene Ottey naast zich. Michael Johnson houdt het na zijn wat tegenvallende uitstap op de 200 meter in Linz bij de 400 meter. In de 100 meter vinden Maurice Greene en Ato Boldon zes concurrenten die al onder de 10 seconden bleven.