De Clerck neemt ontslag als voorzitter CD&V

Stefaan De Clerck (51) neemt ontslag als voorzitter van de CD&V. Op 27 juni zijn er vervroegde voorzittersverkiezingen. Tot dan zal De Clerck de continuiteit verzekeren samen met Jo Vandeurzen, zo maakte De Clerck vrijdagmiddag bekend.

ghouben

De druk op CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck om voortijdig op te stappen was immens groot. De Antwerpse CD&V-afdeling had gevraagd hem zijn conclusies te trekken uit de federale verkiezingen. Lees: neem ontslag. De Clerck onthield zich donderdagavond nog van alle commentaar en maakte vrijdag om 12 uur zijn beslissing bekend.

De Clerck werd op zijn persconferentie omringd door de twee ondervoorzitters van de partij, Hendrik Bogaert en Nahima Lanjri, Inge Vervotte, Yves Leterme, Marianne Thyssen en Jo Vandeurzen. Het lijkt aannemelijk dat de nieuwe CD&V-voorzitter onder hen te vinden zal zijn, maar De Clerck wilde daar geen commentaar over kwijt.

Hij beklemtoonde dat de voorzittersverkiezingen volgens de statutaire bepalingen zullen gehouden worden. Dat betekent dat kandidaturen worden ingewacht en dat de nieuwe voorzitter door alle leden zal verkozen worden. Op 27 juni wordt de naam van de nieuwe CD&V-voorzit(s)ter bekendgemaakt. Tot dan blijft De Clerck aan als voorzitter en leidt hij de partij samen met nationaal secretaris Jo Vandeurzen.

De Clerck zei dat hij eigenlijk al op de avond van de verkiezingen had uitgemaakt dat hij zou opstappen. Hij wilde pas ontslag nemen nadat hij een "routeplan" op papier had gezet met aanbevelingen voor de verkiezingen van 2004, maar publieke reacties vanuit de partij over zijn positie hebben het proces versneld. De Clerck is evenwel nog steeds van plan een aantal aanbevelingen op papier te zetten.

"Mijn ontslag is geen reactie op verklaringen van partijgenoten, maar wel op de verkiezingsnederlaag. Ik heb niet het gevoel dat er een dolk in mijn rug is geplaatst", aldus De Clerck. "De rust en de sereniteit moeten snel terugkeren. Het project is belangrijker dan mijn persoon", zo zei hij.

De Clerck blijft beschikbaar voor de partij en wil het peterschap opnemen van de verjonging en de vernieuwing, die volgens hem resultaten hebben opgeleverd bij de verkiezingen. Het profiel van de nieuwe voorzitter moet volgens De Clerck dan ook aansluiten op het project van verjonging en vernieuwing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer