De wereld gaat plat voor MP3

Print
De muziekindustrie maakt zich zorgen. Jarenlang werkte de vastgeroeste business volgens dezelfde tradities, maar al enige tijd is er een nieuwe revolutie aan de gang die platenbonzen het angstzweet doet uitbreken. Die revolutie heet MP3, het digitale muziekformaat dat gemakkelijk gekopieerd en verspreid kan worden. Als we de prognoses mogen geloven gaat MP3 de platenbonzen op één jaar tijd zelfs zo'n 10 procent winst kosten. Je zou voor minder wakker liggen...
BR>
Voor wie echt nog nooit van MP3 gehoord heeft herhalen we het nog één keer: MP3 is een compressiemethode om geluidsfragmenten op een muziek-cd een keer of 10 kleiner te maken. Een liedje van 4 minuten, normaal goed voor zo'n 40 MB, neemt in MP3-formaat nog maar 4 MB in beslag. En dat met nauwelijks hoorbaar verlies van geluidskwaliteit.

Helemaal gratis


Maar wat maakt MP3 zo populair? Een eerste reden is het feit dat het makkelijk over het Internet kan verspreid worden, iets wat een muziekliefhebber verpakkings- en transportkosten bespaart. Een tweede reden is dat MP3-spelers geen bewegende onderdelen meer hebben - de gegevens worden gewoon uit het geheugen gelezen - wat de omvang en de designmogelijkheden bijna onbeperkt maakt. Maar de belangrijkste reden voor de huidige MP3-rage is natuurlijk het overweldigende aanbod aan, meestal illegale, songs. Want MP3 mag dan een legaal bestandsformaat zijn - dat wil zeggen dat je muziek mag opnemen en verspreiden voor eigen gebruik, maar die muziek niet mag uitwisselen zonder toestemming van de eigenaar - de regels worden massaal met de voeten getreden. Overal ter wereld zetten Internetgebruikers namelijk gratis hun cd-collectie in MP3-vorm op het web. Wie een beetje zoekt, vindt altijd wel gratis de nieuwste cd van zijn favoriete groep.
Logisch dat de muziekbonzen daar niet mee kunnen lachen. Op al die illegale kopies verdienen zij immers geen royalty's. En zo zien ze dus pakken geld aan hun neus voorbijschieten. Daarom heeft een groot deel van de muziekindustrie de oorlog verklaard aan MP3. Intussen profiteren heel wat beginnende artiesten wél van MP3. Zij kunnen dankzij het nieuwe formaat ontsnappen aan de hegemonie van de platenmaatschappijen en hun muziek zelf op de markt gooien. Iets wat nu ook navolging krijgt bij grote namen als Public Enemy en Alanis Morissette.