Juventus-dromen opgeborgen

Print
STVV
BR>0
Austria Wien
2

SINT-TRUIDEN - De Juventus-dromen kunnen definitief worden opgeborgen. Behoudens een voetbalmirakel wordt Wenen het eindstation van de eerste Truiense Intertoto-campagne. Eén helft lang konden de Kanaries zaterdagavond de schijn hoog houden dat er meer in zat dan een eervol afscheid aan Europa. Maar de leepheid, de ervaring en ook wel de klasse van de Oostenrijkers maakten uiteindelijk het verschil.
Neemt niet weg dat de eerste helft van de thuisploeg van uitstekende makelij was. Vlotte combinaties, gezonde agressiviteit in de duels, een hoog tempo, Austria moest buigen. Maar brak niet. Enerzijds omdat Sint-Truiden de nodige creativiteit ontbeerde om een gaatje in de Wiener Mauer te forceren, anderzijds omdat de Oostenrijkers te pas en te onpas hun toevlucht namen tot zogenaamd professionele overtredingen. Austria kleurde geel. Maar tot rood liet de laks leidende ref zich niet verleiden. Dat gebeurde pas in de slotfase van de wedstrijd, toen Dierickx een alledaagse zonde beging. Bizar.
Nu goed, daar moest de oorzaak van de nederlaag niet worden gezocht. STVV maakte het zichzelf moeilijk door al in de beginfase een dom doelpunt te slikken. Plassnegger mocht zomaar twee man in de wind zetten, waarna Vrancken hem moest leggen. De penalty werd omgezet door Mayrleb. Het ideale scenario voor de afwachtende Oostenrijkers, die nadien nog twee keer dreigden via Plassnegger en Ivancic. Voor de rest was het al STVV wat de klok sloeg. De verdiende gelijkmaker bleef echter uit. Omdat de ref een handspel van Wagner weigerde te zien en omdat schoten van Vrancken en Dierickx het doel van een haar misten.
Na de rust kon een moegestreden thuisploeg geen vuist meer maken. Isaias niet te na gesproken. Die ontsnapte aan de uitsluiting, toen hij Leitner een uppercut verkocht. Een teken van de groeiende frustratie bij STVV. Austria maakte er handig gebruik van. De balvaardige spitsen Mayrleb en Datoru kregen zeeën van ruimte en zetten keer op keer de Truiense achterhoede in zijn hemd. Volk kon de schade nog beperken, maar was kansloos toen Mayrleb in samenspel met Stöger liefst vijf Truienaars te grazen nam. Paal (Darazs) en lat (Mertens) speelden in de slotfase nog even mee. Maar aan de score wijzigde niks meer.
Scheidsrechter: Ferry (Noord-Ierland).
Toeschouwers: 4.000.
STVV: Volk, Voets, Nijs, Dello, Lenglois (76' Van Oekelen), Dierickx, Vrancken, Isaias, Teppers, Mertens (84' Buvens), Fiers.
AUSTRIA WIEN: Knaller, Streiter, Pfeffer, Ivancic, Plassnegger, Dospel (26' Leitner), Stöger, Wagner (67' Darazs), Siadaczka, Datoru, Mayrleb.
Doelpunten: 9' en 66' Mayrleb 0-1 en 0-2.
Strafschop: Mayrleb scoort (9').
Gele kaarten: Fiers, Pfeffer, Plassnegger, Wagner, Stöger, Dospel, Leitner, Darazs.
Rode kaart: Dierickx (75').