Virgin laat klanten eigen cd samenstellen

Print
ROTTERDAM/COLUMBUS - Dit najaar bieden de Nederlandse filialen van Virgin Megastore hun klanten de mogelijkheid zelf hun cd's samen te stellen met daarop de nummers van hun voorkeur. De klanten zouden een keuze kunnen maken uit nummers van een aantal cd's in de winkelrekken als uit nummers die op het Internet staan. Alleen nummers van grote artiesten als Madonna en Prince zullen aanvankelijk niet gebrand kunnen worden. Evenmin als nummers van goedverkopende albums. De gekopieerde cd zal ongeveer even duur zijn als een gewone cd.
BR>Virgin zet deze stap om in te spelen op de nieuwste trends waarbij mensen thuis zelf cd's kopiëren vanaf muzieksites op Internet. Tegelijkertijd moet het branden van cd's in de winkel een tegenwicht bieden aan de enorme vlucht die het thuiskopiëren heeft genomen. Virgin heeft voor het gebruik van de muziek wel nog geen overeenkomsten gesloten met de grote platenmaatschappijen, maar hoopt dit in het najaar te doen.
De Virgin Megastore in het Amerikaanse Columbus begon vrijdag als eerste met het aanbieden van deze kopieerservice. Klanten kunnen daar kiezen uit 800 nummers, die acht muzieksites op Internet aanbieden. Voor 400 frank kunnen ze een cd met 10 nummers laten branden.
De concurrentie heeft wel haar bedenkingen bij de service die Virgin wil aanbieden. Zo meent men bij Free Record Shop - dat vijf jaar geleden ook al met het idee speelde - dat het heel moeilijk is om regelingen te treffen met de platenmaatschappijen. De kans is daarom groot dat het aanbod zal bestaan uit verouderde en onbekende nummers.