Nieuwe Europese Commissie gaat een sober leven leiden

Print
AARTSELAAR - De nieuwe Europese Commissie gaat een sober(der) leven leiden. Vliegen met Concorde en de limousine met chauffeur kunnen straks alleen maar als het echt nodig is. De maatregelen staan in een ontwerp van gedragscode dat zaterdag door de nieuwe Commissievoorzitter Romano Prodi in het - overigens aardig luxueuze - kader van kasteel Solhof in Aartselaar werd voorgesteld.
BR>
De Italiaanse opvolger van Commissievoorzitter Santer liet er geen gras over groeien. Al bij de eerste kennismaking van zijn Commissieteam zetten Prodi en zijn negentien collega's het schoonmaken van de Commissie-huishouding op de agenda. Die stap was niet alleen ingegeven door het droevige einde van de vorige Europese Commissie, die collectief aftrad nadat een onafhankelijke commissie van vijf wijzen een vernietigend rapport over geknoei en vriendjespolitiek bij het Europees dagelijks bestuur publiceerde.

Bangemann


Een aantal van de nieuwe regels is duidelijk geïnspireerd door de 'verraderlijke' overstap van de Duitse ex-Commissaris Martin Bangemann, verantwoordelijk voor telecommunicatie, naar de Spaanse telecomreus Telefonica. Daar gaat hij de hoogste baas adviezen verstrekken over internationale contacten, onder andere met de Europese Commissie. Dus komt er in het vervolg een afkoelingsperiode van een jaar, waarin een ex-lid van de Commissie aan een ethische commissie moet vragen of hij een bepaalde baan mag aanvaarden.
De gedragscode geldt uiteraard vooral voor de ambtsperiode van de Commissarissen. Uitspattingen zoals het onbezonnen inschakelen van de auto met chauffeur of het vliegen met Concorde kunnen niet meer onder het regime van de Italiaanse ex-premier. Commissieleden moeten de professionele en financiële belangen van hun levenspartners melden. Inkomsten uit boeken en lezingen gaan naar een liefdadig doel van hun keuze - nog een regel die door een schandaal rond de persoon van ex-Commissaris Bangemann geïnspireerd lijkt.
Commissievoorzitter Prodi kreeg van zijn negentien collega's (onder wie vier oudgedienden uit de afgetreden Commissie) bovendien de toezegging dat ze zullen aftreden als hij dat van hen eist. Prodi heeft bovendien de vrijheid om de bevoegdheden van de individuele Commissarissen te herschikken, zodat hij goede presteerders kan belonen. «Ik wil dat ze alle negentien big stars worden,» zo voegde de strenge prof er aan toe.

Tevredenheid


Tijdens de persvoorstelling op het grasveld bij kasteel Solhof, vlak voor hun terraslunch met zeetong, zalm, lamsvlees en sorbet (je moet de soberheid ook niet overdrijven), hielden de negentien dames en heren zich alvast aan Prodi's eis dat de Commissie als een hecht team opereert. Tevredenheid alom: iedere Commissaris was zeer ingenomen met zijn bevoegdheden.
Ook de Nederlander Frits Bolkestein, die de binnenmarkt en belastingharmonisatie als werkterrein krijgt, hoewel hij op de veel invloedrijker portefeuille van concurrentiezaken had gehoopt. Bolkesteins reputatie als de meest eurosceptische politicus van Nederland was voor Prodi bijna aanleiding voor een veto tegen de voordracht uit Den Haag. Zaterdag wuifde Bolkestein vragen over zijn kritische verleden minzaam maar dringend weg: «Het is warm en ik krijg hier dorst van.»
De Belgische Commissaris Philippe Busquin - die met Prodi's zegen ook in het Europees Parlement blijft zetelen - reageerde even onverstoorbaar op lastige vragen. Hij bekende in het Nederlands dat zijn kennis van die taal vrij beperkt is, maar dat kon men ook uit de beperktheid van de bekentenis opmaken. De Waalse politicus was eveneens tevreden met zijn bevoegdheid - het Europese wetenschapsbeleid - en ontkende dat België genoegen had moeten nemen met een kleine portefeuille. Dat ook ex-premier Dehaene in de running was voor de Belgische Commissiezetel, ontlokte Busquin alleen een «ik weet niet».
Het woord is nu aan het Europees Parlement dat deze week de voorgedragen Commissarissen beoordeelt.