Zes Limburgse titels op nationale atletiekkampioenschappen in Brussel

BRUSSEL - Patrick Stevens en Sandra Stals: twee Limburgers gaven dit weekeinde glans aan de nationale atletiekkampioenschappen, die Kim Gevaert en Anja Smolders sterke dubbels zagen wegkapen. Naast Stevens en Stals zorgden Erik Nys, Ann Mercken, Sandra Swennen en Cindy Stas voor liefst zes extra titels voor Limburgers nadat Marleen Renders woensdag de rij geopend had. Verheugend was ook het ijzersterke optreden van de Limburgse jeugd, goed voor heel wat onverwacht brons en tal van persoonlijke records.
BR>
Dolle vreugde in het kamp van de spurters na de 100 meter, de mooiste wedstrijd van het weekeinde. In de snelste Belgische race ooit -Olivier ernst werd pas zesde Belg in 10"51- was het handjesklappen langs alle kanten. Winnaar Patrick Stevens bouwde een feestje met de Nieuw-Zeelander Chris Donaldson en met trainingsmaatje Troy Douglas. De Nederlander had dit seizoen al 10.16 laten optekenen en zag de klok voor Stevens op hetzelfde getal uitkomen. Wat later was de hilariteit nog groter, toen Stevens' chrono officieel tot 10.15 bijgesteld werd. Ook de donkere Brusselaars Reets (10"26) en Sekanyambo (10"32) schreeuwden het uit van vreugde.

Ferro


Bij al die euforie juichte ene Anthony Ferro nog het hardst van al. Van 10"60 had de 18-jarige junior van CS Forestoise zich via 10"51 in de reeksen tot 10"44 verbeterd. Een nieuw nationaal junioresrecord. Vorige eigenaar, sinds twaalf jaar: Patrick Stevens met 10"48. Zondag miste hij ook Stevens' 200 meterrecord van een haar: 21"14 tegen 21"07 voor Stevens in 1987.
«Leuk voor al die jongens,» vond Stevens, die de spurtersweelde alleen maar toejuichte. «Ik ben zelfs blij dat dat junioresrecord eindelijk sneuvelt. En wat Reets betreft: mijn reactie in de blokken was wat traag, maar ik voelde al na twintig meter dat ik erg snel bezig was. Toch merkte ik dat Reets naast mij bleef aandringen. Ik schrok daar wel even van, maar het gaf mij de impuls om nog harder door te gaan.» Met Donaldson op bijna gelijke hoogte aan de andere kant moest dat wel. Stevens sprokkelde nog enkele centimeters extra bonus bij elkaar, maar tot op de streep bleef het verschil erg klein: 10"15 tegen 10"18.

Hechtel


«Dit resultaat is zeker zo goed als mijn 10"14 van twee jaar terug in Oordegem,» besefte Stevens. Toen werden nogal wat vraagtekens geplaatst bij de windmeting. Zaterdag waren de omstandigheden duidelijk zuiver op de graat met licht windvoordeel (+ 0,8 m/sec). «Ik was al verrast van mijn chrono in de series: 10"26 zonder echt diep te gaan.» In die reeksen had Donaldson nog één honderdste beter gedaan. «Wist je dat diens vader de film 'Dante's Peak' geregisseerd heeft?» verraste Stevens. In de finale nam de Eisdenaar zelf de regie over. «Mooi zo. Na mijn zwakke 200 meter in Athene heb ik even gepanikeerd. Maar mijn vierde plaats in Oslo gaf me het vertrouwen terug en nu sta ik weer op mijn scherpst. Twee jaar geleden, kort na die 10"14 in Oordegem, liep ik 20"20 in Stuttgart en 20"27 in Hechtel. Ik meen dat mijn nationaal record van 20"17 nu op de tocht staat. De rekening gaat zo: tweemaal je tijd op 100 min 20 honderdsten, dat ben je waard op 200 meter. Zo kom ik uit op 20"10, dat heb ik nu in de benen. Ik moet alleen de goede omstandigheden treffen. Misschien woensdag in Parijs al. Of op 7 augustus in Hechtel. Daar heb ik altijd al goed gelopen, daar zou ik dolgraag voor een stunt zorgen.»

Wijmeersch


Tussenin, volgende week maandag, passeert Stevens nog op de meeting van Linz. In Oostenrijk, op een boogscheut van Maribor, waar Racing Genk twee dagen later Europees voetbalt. «Daar blijf ik niet voor. Sinds broer Carl bij Beerschot speelde is dat mijn team. Ook na de fusie ben ik GBA-fan. Een verstandige club, want ze komt zich in Limburg voorbereiden, in het Bilzense sportcentrum,» voegde hij daar een tikkeltje chauvinistisch aan toe.
Na die 100 meter baalde alleen Erik Wijmeersch, pas vijfde. Gisteren haalde hij zijn gram «Wie niet gezien heeft dat dat zaterdag een valse start was, is blind. Ik was supergemotiveerd om iets recht te zetten.»