"Nieuwe CD-belasting is aalmoes"

Wie illegaal muziek kopieert, betaalt daar vanaf 1 mei iets voor. De nieuwe belasting van 12 cent per blanco cd-r wordt verdeeld tussen de artiesten, omdat zij de dupe zijn van het kopiëren. Een goed idee? We vroegen het aan Kris Wauters, Alex Callier en Axl Peleman, die twee maanden geleden in een panelgesprek voor deze krant een vuist maakten tegen het illegaal kopiëren van muziek.

Kdejager

BR>

Kris Wauters: "Een slag in het water"

Kris Wauters van Clouseau reageert een beetje cynisch: "Ik ben blij dat hiermee het probleem van het kopiëren en downloaden is opgelost. Neen, ernstig: iedereen met een beetje verstand ziet toch dat dit geen oplossing is. Zelfs Spirit stelde in al zijn

stoemigheid

een belasting van twee euro extra voor. Ik vrees dat dit een slag in het water is. Je gooit een aalmoes naar een aantal betrokkenen, maar vele anderen blijven in de kou: producers bijvoorbeeld. Dit is België op zijn best: het probleem stelt zich op zijn scherpst, en dan komen ze hiermee. Neen: de politiek zal dit nooit kunnen aanhalen als een afdoende oplossing voor het probleem."

Axl Peleman: "Goed voor één bruin brood"

Axl

Camden

Peleman probeert positief te blijven. "Zo'n belasting toont dat er toch over wordt nagedacht. Maar meer dan sympathiek geprobeerd is dat toch niet. Die 12 cent zal geen verschil maken, want op een kleine markt als België blijft op het einde van de rit 0,00... cent over voor de artiest. Met die 12 cent kan ik op het einde van mijn carrière misschien één bruin brood kopen. Gesneden. Ik zie meer heil in pogingen van platenfirma's, zoals nu ook EMI, om muziek aan te bieden via internet en de klant direct met zijn Visa-kaart te laten betalen. Al zal die oplossing voor eigenaars van muziekwinkels niet goed zijn. Da's eigen aan deze discussie: je kan nooit voor iedereen goed doen."

Alex Callier: "Maakt verlies niet goed"

"Twaalf cent? Daar lach ik toch eens mee", reageert Hooverphonic-brein Alex Callier. "Het is natuurlijk beter dan niets, maar dat maakt het verlies niet goed. En hoe wordt dat verdeeld? Gaat het geld ook naar uitvoerende artiesten of alleen naar auteurs? In elk geval is die 12 cent niets vergeleken met de ongeveer 2,5 euro die je als uitvoerend auteur aan een cd overhoudt. Het lijkt me belangrijker dat iedereen toch de petitie tekent om de BTW op cd's naar 6 procent te krijgen. En dan nog deze bedenking: wie - zoals ik - zijn cd-r's op een correcte, legale manier gebruikt, moet nu ook plots meer betalen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer