Apple opent grootste on-line muziekwinkel

Het computerbedrijf Apple lanceert in samenwerking met vijf grote muzieklabels de meest uitgebreide commerciële online-muziekdienst tot nu toe onder de naam iTunes Music Store. Dat heeft Apple-directeur Steve Jobs bekendgemaakt. In tegenstelling tot de concurrentie heeft de dienst amper kopieerbescherming ingebouwd.

Kdejager

BR>

Meer dan 200.000 liedjes van de muziekmaatschappijen BMG, EMI, Sony Music Entertainment, Universal en Warner kunnen voor 99 dollarcent (90 eurocent) per stuk gedownload worden. De klanten mogen de liedjes houden en met maximaal drie andere Apple-computers delen. Ook mogen de muzieknummers op zoveel iPods (draagbare mp3-spelers) gezet worden als de klant wil. Een abonnement is niet verplicht en de liedjes mogen onbeperkt op cd's worden gebrand.

Jobs heeft alle middelen ingezet om de muziekmaatschappijen te strikken voor de nieuwe muziekdienst. Die hebben zich tot nog toe hevig verzet tegen het downloaden van muziek en op agressieve wijze geprobeerd voor de rechtbank hun gelijk te halen. Hierdoor zijn eerdere betaalde initiatieven op het internet sterk beperkt gebleven in hun mogelijkheden en blijft het illegaal downloaden van muziek zich uitbreiden.

Music Store pakt nu uit met namen als Bob Dylan, U2, Eminem, Sheryl Crow, Sting en andere artiesten die eerst huiverig stonden tegenover het downloaden van muziek. Het is de bedoeling dat miljoenen liedjes te koop worden aangeboden op de dienst. "Je kan de piraterij toch niet tegenhouden, dus moet je de technologie inzetten en meegaan met de stroom", zegt muzikant Seal, die de aankondiging bijwoonde

Voorlopig zal Music Store alleen werken op Macintosh-computers, maar tegen het eind van het jaar moet de dienst compatibel zijn met Windows om de grote massa te bereiken. Slechts 3 procent van de computergebruikers heeft een Mac, maar het is een ideaal platform om de haalbaarheid van de dienst te testen. In eerste instantie kunnen bovendien alleen Apple-gebruikers in de Verenigde Staten liedjes kopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer