Houthalen: 200 woningen tussen Grote Baan en Kleine Heresteeg

De gemeente Houthalen-Helchteren heeft een structuurschets klaar om aan de Grote Baan - tussen het Brouwershuis en Regionale Milieuzorg - 204 appartementen en woningen te bouwen. “Niet de gemeente of een promotor zal bouwen, de huidige eigenaars zullen dat zelf doen,” zegt schepen Roger Van Otterdijk. Ze zullen tijdelijke verenigingen vormen en krijgen hiervoor de steun van de gemeente.

ghouben

“We willen in het centrum van Houthalen meer woningen en we willen het centrum ook groter maken,” zegt schepen Van Otterdijk. Het gemeentebestuur heeft daarom het oog laten vallen op de 15 hectare tussen tussen de Grote Baan en de Kleine Heresteeg. Aan de Grote Baan is het nu een zootje ongeregeld.Villa’s, verwaarloosde rijtjeshuizen, handelspanden braakliggende terreinen, van alles heb je er. Renovatie of investeringen zijn er al lang niet meer gebeurd.

Binnen enkele jaren kruipt de Noord-Zuidtunnel hier onder en dan zal het een pak rustiger worden. Maar zolang willen ze bij de gemeente niet wachten om deze buurt op te waarderen. Ze hebben nu - met hulp van een communicatiebureau - hun plannen voorgelegd aan de 40 eigenaars en tweederde daarvan ziet het project wel zitten. “Met wie zeker niet wil meedoen, houden we ook rekening,” zegt stedenbouwkundige Freija Bas.

“Die hebben we niet in de structuurschets opgenomen.Sommige mensen kijken liever eerst de kat uit de boom, maar de meesten doen mee.” Vooral tussen de twee straten in kan er worden gebouwd. Maar het gaat niet om een woonkazerne met allemaal dezelfde blokken. Wel om afzonderlijke woonblokken die meestal 2 of 3 verdiepingen hoog zijn.“Alleen in de buurt van het kruispunt zullen we wat hoger bouwen,” zegt Bas. Degenen die niet meedoen, krijgen dus buren in hun ‘achtertuin’.Ze kunnen daarna achter en naast hun terrein nog wat groen bijkopen. Met dat geld kan de infrastructuur van de rest worden gefinancierd.

“Plannen zijn er nog niet,maar het type woning ligt al vast.De woningen zullen modern van stijl zijn en voorzien van grote terrassen en daktuinen. In het midden van een blok heb je telkens een tuin en achter de woningen komt nog een openbaar stuk groen dat een buffer vormt met de achtertuinen van de Kleine Heresteeg. “Van sommige eigenaars van de Kleine Heresteeg mogen we trouwens een stukje achtertuin hebben,” zegt Bas.

Wie in het project stapt, brengt zijn eigendom in en wordt bouwheer. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar ze krijgen hulp. “De eigenaars gaan tijdelijke verenigingen vormen en zo verder werken. We weten dat zoiets niet makkelijk is en daarom gaan wij het project coördineren. We gaan hiervoor om de drie maanden samenzitten om te zien hoe het allemaal vordert.

” Wie gewoon graag geld heeft, kan natuurlijk gewoon zijn huis aan de anderen verkopen. Stel dat je een huisje hebt, maar geen centen.Wat kan je dan? “Aan de voorkant zullen we wat hoger bouwen,je grond aan de Grote Baan is dus meer geld waard. Met dat geld kun je dan bijvoorbeeld een woning aan de achterkant kopen.”

En waar moet je dan tijdens het bouwen logeren? “We gaan in verschillende fasen werken. We hoeven dus niet eerst alles af te breken om daarna alles samen weer op te bouwen.”

Wanneer zullen we de eerste woningen zien? “We moeten nu eerst een bijzonder plan van aanleg (bpa) voor het Grootveld opstellen. Dat zal anderhalf jaar duren. Dan moeten de plannen nog worden getekend en dan pas kunnen we bouwen.”

Aangeboden door onze partners