Haalt Delhaize choquerende Teek weer uit haar rekken?

HASSELT -

't Is weer hommeles tussen het maandblad Teek en warenhuisketen Delhaize. Gisteren ontvingen we van Teek een fax met als titel 'Delhaize wil Teek Magazine opnieuw uit de rekken'. De reden voor dit drastische besluit: een enquête over seks en een paginagrote cartoon van Fokke en Sukke, twee vuilgebekte en oversekste vogels. Delhaize ontkent echter dat Teek uit de rekken wordt genomen, en beweert dat het blad «van een muis een olifant maakt.»

K.G.

BR>De relatie tussen Teek en Delhaize verloopt niet altijd even rimpeloos. In het verleden weigerde de winkelketen al twee keer het magazine te verkopen. De eerste maal omdat er een zakje weed ingesloten zat, en in mei vorig jaar nog omdat er een artikel over shock art (

kunst die wil choqueren

) in stond.

«Na die bewuste publicatie hebben we hier een fax gekregen van de commerciële directeur van Teek,» zegt Jurgen Van der Vekens van Delhaize. «Daarin stond dat na het shock art-stuk de hoofdredacteur ontslagen was, en dat Teek niet op die weg wilde verdergaan. Maar toen onze

chef aankopen non food

de nieuwe Teek zag, vond ze dat er opnieuw 'provocerende' artikels instonden en heeft ze Teek gevraagd Delhaize te contacteren.»

Goed, maar waarom al die heisa? Want, zoals Teek argumenteert, de cartoons van Gummbah en Kamagurka in Humo of de talloze seks-artikels in damesbladen zorgen bijvoorbeeld nooit voor heibel. «Delhaize wil zeker niet heiliger zijn dan de paus,» aldus Van der Vekens. «Met onze fax aan Teek wilden wij gewoon zeggen: 'denk aan jullie engagement na het shock art-artikel'. Wij zijn een familiewinkel, dus porno komt er niet in. Maar nergens in de fax staat dat Teek uit de rekken wordt gehaald.»

«Dat klopt,» geeft Teek-uitgever Gert Van Mol toe. «Maar weet u hoe het verhaal eigenlijk in elkaar zit? De

chef aankopen non food

van Delhaize heet Annie

Schockaert

, en zij voelde zich vorig jaar om een of andere vreemde reden blijkbaar persoonlijk geviseerd door het

Shock Art

-artikel. Ze heeft me toen letterlijk gezegd dat haar familie belangrijk was voor Delhaize, en dat Teek eruit vloog. Na zes maanden mochten we terug in de rekken, maar de voorwaarde was dat we voortaan elke maand eerst een exemplaar naar mevrouw Schockaert moesten sturen. Dat hebben we altijd gedaan. Maar toen we haar fax kregen dat er weer provocerende artikels in Teek stonden, wat volgens ons zeker niet waar is, was de maat vol en werd beslist de media in te lichten.»

Mevrouw Schockaert zelf is met vakantie en niet bereikbaar voor commentaar.