Belgische grondlegger gentechnologie Jozef Schell overleden

De Belgische wetenschapper Jozef Stefaan Schell (°1935), voormalig directeur aan het Max-Planck-Instituut (Keulen) en internationaal erkend als een van de grondleggers van de technieken voor het genetisch manipuleren van planten, is op 67-jarige leeftijd overleden in Elsene.

Belga

Hij stierf op donderdag 17 april, maar het nieuws van zijn dood raakte pas woensdag bekend. In de jaren '70 en '80 onderzochten Schell en Marc Van Montagu in hun lab aan de Gentse universiteit hoe de bacterie "Agrobacterium tumefaciens" erin slaagt haar genen in de cellen van planten binnen te sluizen.

Samen ontwikkelden de vorsers een techniek om erfelijk materiaal in een plantengenoom in te brengen, door deze bacterie als "taxi" te gebruiken. Dankzij deze nieuwe techniek, is men erin geslaagd het genoom van een hele reeks planten kunstmatig te wijzigen.

Professor Schell, geboren in Antwerpen, genoot internationale waardering voor zijn baanbrekend onderzoek en viel meermaals in de prijzen. In 1998 kreeg hij samen met Montagu de "International Japan Prize" van de Japanse Stichting voor Wetenschap en Technologie, voor hun onderzoek op het domein van plantenbiotechnologie: een prestigieuze onderscheiding die ook wel eens de "Japanse Nobelprijs" wordt genoemd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer