Plundering Iraakse musea culturele ramp

De plunderingen van Iraakse musea na de val van Saddam Husseins regime zijn de grootste ramp die een nationale kunstcollectie is overkomen sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de directeur van het British Museum, Neil MacGregor, dinsdag gezegd op de Britse radio.

AP Ned

MacGregor sprak er zijn verbazing uit over uit dat het Amerikaanse leger geen maatregelen had genomen om de plunderingen tegen te houden. In Bagdad en Mosul zijn onder de ogen van de Amerikanen zeer kostbare kunststukken buitgemaakt uit collecties van Babylonische, Sumerische en Assyrische kunst, zei de museumdirecteur.

De Islamitische Bibliotheek in Bagdad ging in vlammen op, waardoor een van de oudste versies van de koran verloren ging. "Omdat Mesopotamië de basis is geweest van alle stedelijke beschaving, gaat het om een mondiale ramp", oordeelde MacGregor. Vertegenwoordigers van enkele van de belangrijkste musea van de wereld riepen de Verenigde Staten op de grenzen van Irak te bewaken, opdat een einde wordt gemaakt aan de smokkel van geplunderde oudheden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer