Vissen kunnen wellicht toch pijn voelen

Net als mensen voelen ook vissen pijn en stress. Dat zou blijken uit een Britse studie uitgevoerd door het Roslin Instituut van de universiteit van Ediburgh die woensdag werd gepubliceerd. De bevindingen van het instituut - dat bekendheid verwierf met het schaap Dolly, het eerste gekloonde zoogdier ter wereld - doen de controverse rond de ethische aanvaardbaarheid van het hengelen opnieuw oplaaien.

Belga

Lynne Sneddon stelt in haar onderzoek dat regenboogforellen zenuwreceptoren hebben die reageren op beschadiging van huidweefsel.

"Wij ontdekten 58 receptoren op de kop van de regenboogforel, waarvan 18 receptoren die reageren op alle pijnstimuli", aldus Sneddon. "Deze receporen - de eerste die bij vissen ontdekt werden - vertonen gelijkenissen met receptoren bij mensen, andere zoogdieren en reptielen". De studie zou bovendien aantonen dat forellen niet alleen zenuwen bezitten die pijn kunnen opsporen maar dat zij ook gedragsveranderingen vertonen die men kan vergelijken met het ongemak en de pijn bij 'hogere diersoorten'.

De Britse hengelaars zijn niet overtuigd en steunen zich op een studie van James Rose van de universiteit van Wyoming die eerder dit jaar werd gepubliceerd. Roce stelt dat vissen geen bewustzijn hebben en bijgevolg geen pijn kunnen voelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer