Antwerps college zonder Janssens van start op 9 mei

Vrijdag 9 mei start Detiège II bis. Dan komt er een extra gemeenteraad waarbij de tien schepenen, onder wie Ludo Van Campenhout en Robert Voorhamme, de eed afleggen in handen van Leona Detiège. VLD en sp.a gingen dinsdagavond akkoord met het voorstel van Agalev en CD&V.

ghouben

Ludo Van Campenhout en Robert Voorhamme leggen eed af bij Detiège De twee kleine partijen uit de Antwerpse coalitie drongen maandagavond in de gemeenteraad al aan op een snel, nieuw college.

Dinsdagavond draaiden ook de liberalen en socialisten bij. Tijdens het overleg ‘s avonds bleek snel dat het nieuwe college geen weken meer op Patrick Janssens kon blijven wachten. Bij de VLD leefde wel de vrees dat Leona Detiège langer zou blijven dan afgesproken en dat ze haar ontslag niet zou indienen. Dat vreest Janssens niet.

“Ik ken Leona Detiège als iemand die altijd doet wat ze belooft.” Detiège blijft dus aan als burgemeester, maar leidt vanaf volgende week een lichtjes hertimmerde schepenploeg, waarin Kathy Lindekens en Ann Coolsaet plaatsmaken voor Robert Voorhamme en Ludo Van Campenhout.

“Leona Detiège blijft aan het roer tot het parket-generaal het signaal geeft dat ik de eed kan afleggen. Dat is een kwestie van dagen of weken. Ik ben daar vrij gerust in”, zegt Patrick Janssens.

Voor hem moet het parket vooral de tijd nemen die het nodig heeft. “Ik wil niet dat de indruk wordt gewekt dat er politieke druk wordt uitgeoefend.” Toch vinden VLD, CD&V en Agalev dat de aanstelling van Janssens geen maanden mag aanslepen. “Maar als het toch te lang duurt, dan staan we in Antwerpen voor een nieuw politiek feit”, aldus VLD’er Ludo Van Campenhout.

“Het is dan aan iedereen om zijn verantwoordelijkheid te nemen, en dan vooral de sp.a. Ik stel geen ultimatum.We wensen in eerste instantie te besturen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer