Frankrijk op zijn kop

Print
MAUBEUGE - Zes massaspurten in evenveel dagen, je zou denken dat deze Tour een vervelende bedoening is. Het tegendeel is waar. Dit kon een leuke Tour worden, werd vooraf gehoopt, en dat lijkt uit te komen.
BR>Misschien wordt die verwachting gevoed door het decor waarin het peloton door Frankrijk trekt: er heeft allicht nooit een grotere massa langs de Tour-wegen gestaan dan tussen Le Puy du Fou en Maubeuge. En dit weekeinde wordt het in Thionville en Metz, niet ver van ons land, allicht nog een stuk erger. En dan komen de Alpen, altijd een publiekstrekker.
Het volk sluit de Tour dus nog altijd in de armen. Maar niet elke renner. En dat is wat ons na een week het meest opvalt.
Laurent Jalabert is al een eeuwigheid de nummer één van de wereld, een prof met een schitterend palmares. Hij is ook een Fransman. Je zou denken: Frankrijk is dol op die man. En Frankrijk protesteert tegen zijn afwezigheid sinds maanden op Franse bodem. Frankrijk toont z'n spijt over JaJa's forfait in deze Tour met borden en spandoeken. En schrijft JaJa reviens in dikke kalkletters op de wegen.
Niets van. Op die wegen is geen plaats. Daar staat overal de naam van Richard Virenque. Een renner zonder palmares, maar met een ongelofelijke populariteit.
Wil iemand eens een studie maken over wat écht nodig is om de volksgunst te veroveren?