GP van Groot-Brittannië: «Beetje zwanger bestaat niet»

SILVERSTONE - Er zijn geen zekerheden meer voor de Britse F1-fans. Damon Hill stopt ermee. Jackie Stewart heeft zijn team verpatst aan Ford. David Coulthard komt er niet meer aan te pas bij McLaren en Eddie Irvine wordt na dit seizoen vervangen bij Ferrari. Het goeie ouwe Silverstone gaat zelfs van de kalender te verdwijnen ten voordele van Brands Hatch. De bakermat van de autosport ligt op zijn gat.
BR>
Damon Hill (38) staat in het centrum van de belangstelling. De Engelse gentleman wou eigenlijk vorige week al kappen met Formule 1, liet zich overhalen om toch nog zijn thuisrace af te werken en laat nu uitschemeren dat hij misschien toch voort doet. Aan het twijfelen na een sterke trainingsrit, zegt de een. Onenigheid met teambaas Eddie Jordan, fluistert een ander. Hill wil niet opstappen zonder zijn salaris, Jordan wil niet betalen voor onbewezen diensten. Donderdag was een persconferentie aangekondigd, waarop een afscheidsrede werd verwacht. De ontmoeting werd op de valreep afgeblazen.
«Ik concentreer mij alleen op de race. Over mijn toekomst praat ik pas achteraf. Ik snak ernaar mijn oorstopjes in te steken en te gaan racen. Ik wil me amuseren.»
Jordan laat er in persberichten geen twijfel over bestaan dat Hill stopt. «Het einde van een enorm succesvolle loopbaan,» staat er. Eerder liet Bernie Ecclestone verstaan dat Hill het beter meteen voor bekeken houdt. De voorbije dagen verklaarde drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart hetzelfde. «Voor mij is het simpel: je stopt of je stopt niet. Je kan niet een beetje zwanger zijn. Als de ergernis het haalt op de voldoening, moet je over het vervolg van je leven gaan nadenken.»

Jaguar


Zelf heeft Jackie Stewart ook een en ander om over na te denken. Zijn eigen rol bijvoorbeeld. Ford stopte hem onlangs bijna 6 miljard toe in ruil voor Stewart Grand Prix. Voorlopig gaat het 2,5 jaar oude team voort onder die naam, maar de verwachting is dat het team volgend jaar omgedoopt wordt tot Jaguar, een dochter van het Ford-concern.
«Er wordt over nagedacht, maar een beslissing is er nog niet,» aldus de 60-jarige Stewart. «Zelf verwacht ik nog minstens twee jaar te blijven, maar het kunnen er even goed vijf zijn.»
Stewart-Ford beende de afgelopen maanden teams als Jordan, Sauber, Williams en Benetton bij. Maar om op dit niveau voort te doen, is geld nodig. Te beginnen om Rubens Barrichello aan zich te binden. De Braziliaan heeft op zijn 27ste al 104 GP-races onder de riem, maar kon nog nooit winnen. Toch is hij hot property.
«Binnenkort heb ik misschien heel groot nieuws voor de Braziliaanse fans,» stond in een Braziliaanse krant. De link met Ferrari was snel gelegd. «Ik praat met Ferrari, maar ook met Stewart,» aldus Barrichello. «Ik voel me thuis bij Jackie. Als ik wegga, moet het naar Ferrari of McLaren zijn. Maar het is niet waar dat ik al getekend heb. Vroeger nam ik emotionele beslissingen. Deze keer zal het met het volle verstand gebeuren, niet met het hart. Ik wil de best mogelijke auto.»
Geruchten willen dat Stewart 370 miljoen veil heeft om Barrichello, die einde contract is, aan zich te binden. «370? Ik weet niet waar die som vandaan komt, maar ze kwam zeker niet uit de mond van een Schot,» grapte Stewart.