Belgisch gezin gooit elke maand 8 kilo eten weg

Elk Belgisch gezin gooit elke maand meer dan 8 kilo eten weg, goed voor een totaal van 34,7 miljoen kilo per maand of 11 procent van de aangekochte hoeveelheid eten.

Belga

Mannen bewaren meer voedsel dan vrouwen, vrouwen grijpen sneller naar de vuilbak. Dit blijkt uit een onderzoek van Toppits, een bedrijf gespecialiseerd in het verpakken en bewaren van voedsel.

Etensresten verdwijnen bij 60 procent van de Belgen regelmatig in de vuilbak. Bij jonge dertigers en veertigers ligt dit cijfer vrij hoog: 8 op 10 gooien etensresten weg. Vooral vrouwen, Vlamingen en Brusselaars gooien eerder weg dan het te bewaren.

De helft van de Belgen gooit regelmatig brood weg: elke week belandt bijna een half brood per gezin in de vuilbak of de groene biobak. Tweeënveertig procent van de Belgische gezinnen gooit regelmatig charcuterie weg: 20 procent van de aangekochte hoeveelheid wordt nooit opgegeten.

Ook yoghurt en kaas behoren tot de groep levensmiddelen die snel in de vuilbak verdwijnen: per 10 plakken kaas, wordt anderhalve plak weggegooid. Van elke vijf potjes yoghurt, belandt er ééntje in de vuilbak, aldus het onderzoek.

Zevenenveertig procent van de Belgen gooit voedsel weg omdat het er niet lekker uitziet. Vooral vrouwen hechten veel belang aan het 'visuele aspect' van voeding: 51 procent van de vrouwen gooit om deze reden eten weg, tegenover 38 procent bij de mannen.

Vlamingen blijken bovendien kieskeuriger te zijn dan Brusselaar of Walen. 54 procent van de Vlamingen gooit eten weg als het er niet smakelijk meer uitziet, in tegenstelling tot 30 procent van de Brusselaars en 41 procent van de Walen.

Om en bij 30 procent van de Belgen laat eten enkele dag in de koelkast staan ... om het nadien weg te gooien. Een kleine 20 procent van de Belgen gooit eten pas weg als het bedorven is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer