Ook bruine dwergsterren hebben een weer

Bruine dwergsterren lijken ook wolken, wind en dus een weer te hebben. Tot deze bevindingen zijn Australische astronomen gekomen.
BR>Bruine dwergsterren zijn hemellichamen die het midden houden tussen een ster en een planeet. Zij lijken meer bepaald op de enorme gasbol Jupiter, maar zijn tien keer massiever. Desondanks zijn ze niet massief genoeg om de kernfusie in hun kern aan de gang te houden en sterren te worden.
Chris Tinney van het Anglo-Australian Observatory en student Andrew Tolley van Oxford bestudeerden nu de bruine dwerg LP944-20 in een zeer kleine golflengte die gelinkt is aan titaniumoxide, een scheikundige verbinding die spectraal te detecteren is in deze hemellichamen.
Door het object verscheidene uren te bestuderen, stelden zij variaties in het signaal vast. De vorsers interpreteerden dit als een weergave van veranderende wolkenformaties.
Totnogtoe is nog maar een vijftigtal bruine dwergsterren ontdekt. Maar slechts bij één zijn wolkenformaties gevonden. Op een wetenschappelijk congres in Melbourne kondigde Tinney aan in de komende maanden twee andere dwergsterren met hetzelfde oogmerk te gaan bestuderen.