Zonnestelsel zou nog twee asteroïdengordels herbergen

LONDEN - Britse wetenschappers hebben de eerste theoretische bewijzen gevonden voor het bestaan van twee nieuwe asteroïdengordels binnen ons Zonnestelsel, zo staat te lezen in het jongste nummer van Nature. Eén daarvan ligt vlak achter de baan van onze planeet.
BR>N. Wyn Evans en Serge Tabachnik van de universiteit van Oxford toonden met computersimulaties aan dat er in ons Zonnestelsel nog twee gordels met elk mogelijk duizenden asteroïden zouden zijn, die nog miljarden jaren stabiel kunnen zijn.
De gordels zijn dus niet met observaties bewezen. Maar de computer baseerde zich op modellen die honderd miljoen jaar geschiedenis van ons Zonnestelsel simuleerde. Daarna volgden exploraties naar het heden.
Eén ervan ligt binnen de baan van Mercurius, op een afstand van 13,5 tot 31,5 miljoen km. De andere bevindt zich net buiten de baan van de Aarde, op honderd tot 119 miljoen km.
Van drie «steenklompen» is de nabijheid tot de Aarde al geweten: 1996 XB27, 1998 HG49 en 1998 KG3. Veel is er niet over geweten, maar ze zouden een baan draaien die consistent is met de objecten in de nieuw veronderstelde gordel.
Veel gevaar dat zij met de Aarde in botsing komen is er niet, gezien hun veronderstelde stabiliteit. Het enige risico bestaat in een perturbatie van de gordel van buitenaf die eventueel asteroiden uit de gordel kan meppen.