Nederlandse critici maken film over Kabouter Plop af

Print
HASSELT - Deze week werd in 91 Nederlandse bioscoopzalen de Vlaamse film 'Kabouter Plop op zoek naar de kabouterschat' uitgebracht, en daarvoor hebben de Nederlandse filmcritici hun grootste hakbijl bovengehaald.
BR>De Volkskrant noemde het «een kinderfilm van de allerergste soort». «'De Kabouterschat' biedt niets. Het is knutselwerk van amateurs, alleen geschikt voor ouders die hun kinderen haten.»
NRC-Handelsblad sluit zich daar bij aan. «De prent gaat voorbij aan elke ontwikkeling in de filmgeschiedenis sinds pakweg 1915. De poging om een doorlopend verhaal te vertellen, verzandt in stroperige herhalingen van steeds dezelfde vondsten.»
Productiehuis Studio 100, dat samen met Kinepolis de film produceerde, trekt zich niets aan van de Nederlandse kritiek. «Wij blijven erbij dat we een kinderfilm gemaakt hebben die artistiek oké is en waar wij 200 procent achter staan.» Volgens Studio 100 vinden de kinderen de film wél te gek, en daar draait het om. Een Nederlandse filmrecensent bestrijdt dat dan weer. «Wie alleen nog maar kabouterpap te eten krijgt, op 91 bordjes tegelijk, zal het vroeg of laat wel lekker gaan vinden.»