OPEC jaagt olieprijs omhoog

HASSELT - Vanaf vandaag wordt stookolie duurder. De prijswijziging is een gevolg van de duurdere dollar, maar vooral van de stijging van de prijs voor een vat ruwe olie. Volgens het International Energy Agency (IEA) groeit wereldwijd de vraag naar brandstof sneller dan verwacht. Bovendien heeft de OPEC, het kartel van de olieproducerende landen, de kraan voor een stuk toegedraaid. Dat alles brengt met zich mee dat een vat ruwe olie op enkele maanden tijd fors duurder is geworden.
BR>
De consument begint de krapte op de oliemarkt in zijn portemonnee te voelen. Wie zijn wagen wil voltanken, moet al dieper in de buidel tasten. Vanaf vandaag is ook het prijskaartje verbonden aan de aankoop van stookolie hoger. Voor een bestelling van meer dan 2.000 liter geldt nu een maximumprijs van 9,25 frank per liter, een stijging van 0,44 frank. Laat u minder dan 2.000 liter in de mazouttank lopen, dan wordt per liter 10,03 frank of 0,43 frank extra aangerekend.
Behoort daarmee het tijdperk van de goedkope brandstof tot het verleden? Het ziet er naar uit van wel. De IEA signaleert door het verbruik van olie toeneemt als gevolge van het einde van de economische crisis in Zuid-Oost Azië en in Brazilië. De getroffen landen hebben het ergste achter de rug en dat vertaalt zich in een weer aantrekkend verbruik van energie.
Maandag is de prijs voor een vat olie uit de Noordzee (de zogenaamde Brent variëteit) voor het eerst sinds 19 maanden weer doorgestegen boven 18 dollar. Het objectief van de OPEC, een prijsvork van 18 tot 20 dollar voor een vat Brent, is daarmee bereikt. Door een sterke vermindering van de voorraden opgeslagen langs de markt, dreigt de balans nu in de andere richting door te slaan. Een analist van Dresdner Kleinwort Benson merkte gisteren op dat het plots onttrekken van grote voorraden aan de markt tot ongewenste prijsschokken kan aanleiding geven.

OPEC


De OPEC-leden (olieproducerende en -uitvoerende landen) beslisten enkele maanden geleden om hun gezamenlijke productie terug te schroeven. Tot dusver lijken de betrokken landen zich aan de gemaakte afspraken te houden, wat in het verleden wel eens anders was. Een belangrijke olieproducent als Iran verwacht dat de olieprijs verder zal gaan stijgen, nu het kartel blijkt geeft van interne discipline.
Een andere factor die meespeelt is dat de Amerikaanse economie in krachtig tempo blijft groeien. Een sterke economische groei brengt logischerwijs een groter energieverbruik met zich mee. In de VS slinken de olievoorraden dan ook zienderogen. De IEA verwacht dat tijdens het pas opgestarte derde kwartaal dagelijks 1,6 miljoen vaten uit de voorraad zullen worden opgebruikt.