Tom Steels schreeuwt onschuld uit na diskwalificatie

Print
MAUBEUGE - Spurtje, kus van vier rondemissen, groen en dicht bij geel: Tom Steels keek gisteren net tevreden terug op een erg lonende werkdag toen de hel losbarstte. Het interview met de winnaar was twee vragen ver toen de eerste geruchten over een diskwalificatie de kop opstaken. Complete verwarring die uitmondde in een klucht, Comedy Capers gelijk. Een ogenschijnlijk doordeweekse vrijdagavond in Maubeuge, van 17.30 u. tot 19.00 u. stipt: een verslag.
BR>«Ik gedeklasseerd? Kan niet.» Vreugde maakte plaats voor stomme verbazing, seconden later haalde ingehouden woede de bovenhand bij de Mapei-clan. Tom Steels, in de Tourcoulissen gecentrifugeerd door een draaikolk van dolgeworden journalisten, leek de enige die min of meer sereen op de gebeurtenissen reageerde.
«Ik haalde Svorada en Cipollini clean in. Akkoord, er was lichamelijk contact, maar dat gebeurt zo dikwijls in een spurt. Heeft de jury die beslissing autonoom genomen, zeg je? Dat wijst op verregaande incompetentie. Die gasten hebben nooit op een fiets gezeten, nemen hier een maandje vakantie en gaan ons dan vertellen hoe een massaspurt in mekaar zit.»
Ook manager Patrick Lefevere bleef uiterlijk ijzig kalm. De storm zat binnenin. «Ik vroeg aan juryvoorzitter Sabathier om de beelden samen te bekijken. De man bestond het om te weigeren. Ik kan niet leven met dit onrecht, ga onmiddellijk klacht indienen. Hier laat ik het niet bij.»
Steels zocht, opgejaagd door camerateams, rond kwart na zes in het Mapei-hotel soelaas in de armen van echtgenote Leen. Seconden later beende Lefevere weg, ploegleider Sergeant in zijn zog. Weer zigzaggen door tientallen vrachtwagens, over kilometers kabel, deze keer richting Tourdirectie. Tweehonderdvijftig Zwitserse frank betaald, klacht ingediend en wéér wachten. Even voor zeven conclaaf in een vrachtwagen van de Franse televisie, mét de vier juryleden in kwestie.
Omgerekend 7.500 Belgische frank voor een paar minuten cinema. Een film zonder happy-end, bleek even later. Lefevere mompelde iets van stront in de ogen toen hij te horen kreeg dat de jury voet bij stek hield.
«Ik heb ze zelf op het feit moeten wijzen dat Svorada uit zijn pedaal schoot, dat was de jury ontgaan. (Schamper.) Gezien hoe Casper in de spurt van eergisteren wel tien meter van zijn lijn afweek? Ik wel, de jury blijkbaar niet. Twee maten en twee gewichten zijn dat, klassejustitie. Maar ja, ik had beter moeten weten: de UCI vergist zich nooit. Nu, ik ben een keikop, die heren zijn nog niet klaar met me.»
Aan de afgemeten manier waarop juryvoorzitter Jacques Sabathier commentaar verstrekte kon afgeleid worden dat de discussie bepaald niet zachtzinnig was verlopen. «Tom Steels wordt gediskwalificeerd, de jury blijft bij haar beslissing. Wij brachten de beleefheid op om hier naar de bezwaren van Mapei te komen luisteren, dat volstaat. Waarom Steels wordt gestraft? Voor onregelmatig spurten. Eén ding is zeker: wij wijken nooit van onze lijn af.»
De dertig seconden straftijd die Steels kreeg toebedeeld zijn allicht niet de eerste zorg van de Oost-Vlaming. De Wase spurter deed gisteren een oorspronkelijk succesvolle gooi naar de groene trui, en ziet zich nu plots geconfronteerd met maar een vijfde plaats in dat klassement. Steels' hoofd zakte na de bevestiging van de beslissing van de jury nog wat dieper. «Dit is een serieuze klap, maar eentje die ik wil rechtzetten op mijn manier. Ze zullen heel snel merken tot wat een geprikkelde Tom Steels in staat is.»