Geld en zaken

BR>LEROY MERLIN
toch naar Brugge -
De financiële groep Synergia heeft vrijdag de verkoop afgerond van de Brugse Metaalwerken, of de vroegere Blikslagerijen De Clerck, aan de Franse doe-het-zelfketen Leroy Merlin. De procedure sleepte twee jaar aan omdat Stedenbouw telkens dwars lag. Recent wees de Raad van State een procedure ingespannen door een twintigtal KMO's nog af. Synergia verkoopt de gronden en gebouwen aan het industrieterrein De Blauwe Toren voor een bedrag van 138 miljoen frank. Leroy Merlin wil zijn deuren openen tegen september 2000. Daarbij zullen 110 jobs worden gecreeerd.


INNOGENETICS
samenwerking met Endogen -
Het Gentse biotechnologiebedrijf Innogenetics en het Amerikaanse Endogen gaan een partnership aan voor de commercialisatie van een aantal producten van Innogenetics. Innogenetics zal deze producten ontwikkelen en produceren, terwijl Endogen ze via zijn internationaal distributienetwerk zal commercialiseren. Biologische researchproducten zijn zeer specifieke producten die door wetenschappers gebruikt worden om aan zowel basis- als klinische research te doen.


TOTALFINA
bod op Elf ontvankelijk -
De Franse Raad van Financiële Markten (CMF), de autoriteit die de activiteiten op de Beurs van Parijs regelt, heeft vrijdag het bod van het Frans-Belgische oliebedrijf TotalFina op Elf-Aquitaine ontvankelijk verklaard. Het bod van TotalFina moet nog de goedkeuring krijgen van de Commissie van Beursoperaties (COB), ook wel de waakhond van de beurs genoemd, alvorens het geviseerde bedrijf een antwoord geeft. Elf heeft daarvoor vijf dagen de tijd en zal zijn raad van bestuur samenroepen. Het bod dat eerder door Elf als «vijandig» werd onthaald, geniet de steun van de Franse overheid en heeft het vertrouwen van de markten. Het bod van TotalFina bedraagt een ruil van 3 Elf-aandelen tegen 4 TotalFina-aandelen.