Verband tussen voedsel en intelligentie bestaat

Print
NEW MEXICO - Wie na de zomer zware studies wil aanvatten, kan zich al voorbereiden door zijn dieet aan te passen. Mexicaanse wetenschappers ontdekten de link tussen twee stoffen in de hersenen en de intelligentie. Een grote hoeveelheid N-acetylaspartaat en een lage hoeveelheid choline duiden op een hoog IQ. Die hoeveelheden zou je zelf kunnen manipuleren via een dagelijks omeletje of een stukje lever.
BR>William Brooks van de Universiteit van New Mexico selecteerde 26 vrijwilligers. De proefkonijnen moesten een IQ-test afleggen. Daarna werden ze onderworpen aan een aantal neurologische testen die moesten vaststellen hoeveel N-acetylaspartaat en choline zij in hun hersenen hadden. Wat bleek? Zij die de hoogste resultaten behaalden op de IQ-test hadden meer N-acetylaspartaat dan choline in hun hersenen. De verhouding tussen de twee stoffen toont aan in welke mate neuronen gekwetst zijn. Bij neuronenbeschadiging komt automatisch choline vrij. Die choline heeft namelijk een herstellende functie. Tijden de 'herstellingswerken' gebruiken je hersenen veel energie die dus niet meer besteed kan worden aan verstandelijke bezigheden. Dat is de reden waarom er bij mensen met een lager IQ zoveel choline in de hersenen wordt aangetroffen.
Bij die vaststelling begon Brooks te speculeren. De hersenen gebruiken juist zo veel energie omdat ze choline moeten aanmaken. Als die choline nu eens van buitenaf wordt toegediend, dan krijgen de hersenen weer de kans om op adem te komen en zich met meer intellectuele onderwerpen bezig te houden. Choline is een proteïne die je onder andere aantreft in eieren, dierlijke organen, granen en peulvruchten. Als je dus slimmer wil worden, zorg dan dat je je dieet in die richting aanpast.