«De zon is niet slecht voor u»

Tussen zonnestralen en huidkanker bestaat een verband, maar de zon is ook goed voor u. Britse onderzoekers van de universiteit van Bristol stellen in het gezaghebbende vakblad British Medical Journal dat de voordelen van de zonnestralen de veel belichte nadelen kunnen overtreffen.

Belga

BR>Het is niet de bedoeling dat iedereen gaat zonnebaden, maar volgens Andrew Ness van de universiteit moet er meer rekenschap worden gegeven van de positieve kanten van de zon.

De vitamine D bijvoorbeeld die het lichaam produceert door de zon, zou helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Verder heeft de zon een positieve invloed op bepaalde huidziekten zoals psoriasis en ook op diverse soorten sclerose.

Het artikel van de onderzoekers is al heftig gecontesteerd door dokters die vinden dat de studie niet evenwichtig is en niet gestaafd door wetenschappelijke bewijzen. De Britse raad voor gezondheidsopvoeding (HEA) herinnert er aan dat huidkanker de vorm van kanker is die de grootste verspreiding in Groot-Brittannië heeft en verantwoordelijk is voor 50.000 vastgestelde gevallen per jaar waarvan 2.000 dodelijk.