Kopje thee is goed voor het hart

Print
Het drinken van één kopje thee per dag kan de kans op een hartaanval met 44 procent terugbrengen. Dat heeft een Britse wetenschapper donderdag gezegd. Hartspecialist Michael Gaziano onderzocht 340 mannen en vrouwen die door een hartaanval waren getroffen, en evenveel mensen, met dezelfde leeftijd, afkomst en gewoontes, die nooit een infarct hadden gehad.
BR>Vervolgens onderzocht hij hoeveel thee ze de afgelopen jaren hadden gedronken. Gaziano ontdekte toen dat het drinken van één of meer kopjes gewone thee de kans op een hartaanval met 44 procent vermindert.
Hij heeft ook een idee hoe dat komt. In gewone, zwarte thee zitten flavonoiden, vitamineachtige voedingsstoffen die ervoor zorgen dat het bloed minder gaat klonteren. Bovendien fungeren flavonoiden als antioxidanten, die de schadelijke gevolgen van zuurstof in het lichaam opheffen. Het is dezelfde stof als in rode wijn - eerder is al aangetoond dat het drinken van enkele glaasjes rode wijn per dag een gunstige uitwerking heeft op de kans op een hartaanval.
De Amerikaanse hartspecialist John Folts reageerde niet erg enthousiast op het onderzoek van zijn Britse collega. Volgens hem moet je minstens zes koppen thee achteroverslaan voor het daadwerkelijk klonteringen in de kransslagader kan voorkomen.