Leve het catenaccio

Met 32 startten ze op 17 september 2002 aan de eigenlijke Champions League. Zeven maanden later schieten er nog vier teams over. Drie halve finalisten komen uit de Serie A: Juventus, Inter en AC Milan.

ghouben

“Of dat een verrassing is? Neen, ik vind het juist verrassend dat het pas dit jaar gebeurt,” lacht René Vandereycken, die nog in Genua speelde. Ook bij de Italo-Belgen Scifo en Olivieri wipten we binnen voor een bord risotto en een babbel.

Manchester-coach Alex Ferguson, 6 april: “De loting voor de kwartfinales is doorgestoken kaart. Heel vreemd dat alle Italiaanse clubs mekaar ontlopen.”

Valencia-trainer Rafael Benitez, 23 april: “Als iedereen speelt zoals Inter, blijven de fans gewoon thuis.”

Ajax-coach Ronald Koeman, 24 april: “Drie ploegen uit de Serie A die zich kwalificeren, het heeft meer met geluk te maken dan met klasse.”

Positief waren de reacties uit het verliezende kamp op de Italiaanse triomf de voorbije dagen en weken alvast niet.

Vandereycken:

“Ach, die commentaren zeggen meer over de personen in kwestie dan over het Italiaanse voetbal. (lachje) Wij speelden in de voorbereiding tegen Valencia. Ze waren sterker dan ons, dat wel, maar spektakel heb ik niet gezien.De campagne van Ajax was prachtig, maar met alleen geluk bereikt Milan de halve finales natuurlijk ook niet.”

Scifo:

“Ik ben misschien niet helemaal objectief, maar de kwalificatie was telkens verdiend.Akkoord, ze hadden nu en dan mazzel. Maar dat dwing je af.Of ik verrast was? Als je bij het begin van de Champions League gezegd zou hebben dat er drie Italiaanse teams de halve finales zouden bereiken, verklaarde ik je gek.Anderzijds is het niet onverwacht want het zijn het stuk voor stuk echte toppers.”

Olivieri:

“Drie op vier. Eén plaatsje hebben we toch maar overgelaten aan een ander land. (lacht) Neen, ik had zo’n triomf ook niet verwacht.Wel gehoopt. Ik hoor dat de Italiaanse ploegen de kwalificatie niet verdienden. Dat is niet waar, met voetbal is altijd een tikkeltje geluk gemoeid.”

Vandereycken:

“Er bestaan veel vooroordelen over de Italiaanse spelwijze.Wat zou ze saai en defensief zijn! Ze is gewoon apart. Sommigen zien graag acties in de zestien, de keeper die voortdurend onder vuur wordt genomen. Maar voetbal is veel meer. Een strakke pass van tien meter die knap gecontroleerd wordt, waarna de speler doordraait en opnieuw inspeelt. Heerlijk,toch? Maar dan hoor ik achteraf Er was niets te zien. Die mensen waarderen het spelletje niet.”

Scifo:

“Het Italiaanse voetbal had een slecht imago. Ik hoop dat het nu opnieuw gewaardeerd wordt in Europa. Of het niet saai is? Daar kan je over discuteren. Het doel is nog altijd het belangrijkste. En dat is wedstrijden winnen. Ieder doet het op zijn manier. En de manier van de Italianen is blijkbaar zo slecht nog niet. (lachje)”

Olivieri:

“Ik heb woensdag gezapt van de ene naar de andere wedstrijd. En ik moet toegeven dat Real mooier voetbal bracht dan AC Milan. Maar noem eens een tweede ploeg die dat kan? Manchester United won met 4- 3, maar ze schieten er niets mee op. Dan kan je beter zoals de Italianen minder sprankelend spelen, maar je wel kwalificeren.”

Vandereycken:

“Real is pure klasse. Maar iedereen staart zich blind op de aanvallend ingestelde spelers. Ze hebben topspitsen rondlopen, dat wel. Maar dat wil niet zeggen dat ze superoffensief spelen, hé. Ik tel vier verdedigers en twee controlerende middenvelders. Real gaat ook uit van een stevige organisatie. Dat moet als je achteraan met de trage Hiero op één lijn speelt.”

Scifo:

“Real is ook mijn favoriet voor de eindzege, al zal AC Milan er eveneens dichtbij zijn.Van de Italianen geef ik AC het meeste kans.”

Olivieri:

“Real of Juventus, wie de finale haalt, wint hem volgens mij ook. Ik lees nu dat het catenaccio terug is, maar dat klopt niet.Door omstandigheden werden de Italiaanse ploegen gedwongen om te verdedigen. Maar Juventus, de lievelingsclub van mijn familie, gaat wel van zijn eigen kracht uit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer