Charlton Heston stapt op als voorzitter wapenlobby

Acteur Charlton Heston zal dit weekend zijn taak als voorzitter van de National Rifle Association (NRA), de Amerikaanse wapenlobby, neerleggen, zo meldt de website van de BBC. De 78-jarige acteur maakte verleden jaar bekend dat hij symptomen van de Alzheimer-ziekte heeft.

Belga

Heston was onlangs nog te zien in de documentaire "Bowling for Columbine" van Michael Moore. De Oscarwinnende documentaire toonde Heston als een vurig verdediger van het wapenbezit, maar het was duidelijk dat het niet goed ging met de gezondheid van de acteur. Naast ziektesymptomen van Alzheimer, herstelt Heston ook van prostaatkanker.

Als acteur is Heston vooral bekend van Hollywoodklassiekers als "El Cid" en "Planet of the Apes". In 2001 speelde hij ook mee in de remake van "Planet of the Apes" van regisseur Tim Burton.

In 1998 werd Heston voorzitter van de NRA, wat de organisatie heel wat welgekome publiciteit opleverde, toen kort daarop, in 1999, een slachting plaatsvond in de Columbine school in Colorado. Nauwelijks twee weken na het drama in Columbine organiseerde de NRA zijn jaarlijkse bijeenkomst in Colorado en dat werd niet op applaus onthaald. Maar volgens Heston werden wapenbezitters onrechtmatig beschuldigd. Hij joeg anti-wapenactivisten tegen zich in het harnas met krasse uitspraken, maar hij verdiende ook hun respect. Sarah Brady, die de anti-wapenbeweging leidt, noemde hem "een waardige tegenstrever" ondanks zijn "tegengestelde filosofie".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer